Weboldalunkon sütiket („cookies”) használunk annak érdekében, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek!

Megértettem Tudj meg többet


Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozás gombra való kattintással egyetértek a Magyar Honvédség Hírlevélszolgáltatással kapcsolatos adatkezelési tájékoztatójával.
BÉTA

×
MH

Bejelentkezés MH ID szolgáltatáson keresztül!


MH ID regisztráció

Figyelem

Az MH ID szolgáltatás jelenleg belső tesztelés alatt van.
A felhasználók tervezetten 2019 harmadik negyedévétől vehetik igénybe.
Jegyezz meg!
1

A végek magyar hősei

Huszártornához öltözött magyar főnemes
Tiroli (II.) Ferdinánd tornakönyvében (1557 körül)

A végvidék a folytonos háború és pusztítás földjévé tette az országot, amely a nemzethalál rémével szembesítette a kortársakat. Ám e tragikus időszak különös módon a magyar történelem legfényesebb lapjaira kívánkozik! A magyar végvidék sokkal, de sokkal több volt egy határvédelmi rendszernél! Kialakulásával olyan különös, legendás katonavilág jött létre, amely a szó igaz értelmében vett nemzeti ellenállás jelképévé nemesült. Az itt szolgálók magukat a kereszténység védőpajzsának tekintve „az ídös hazát” védték, hazaszeretetből, becsületből. Harcukat az önfeláldozás, és a személyes vitézség mindenek fölé helyezése jellemezte, életüket és halálukat e két eszmény határozta meg. Olyan parancsnokok tettek itt soha nem múló hírnévre, mint Nádasdy Ferenc, Pálffy Miklós, a két Zrínyi Miklós, Esterházy Pál. Ugyanez az időszak, amikor a huszárok igazi magyar jellegzetességgé váltak, ezzel együtt ez volt az a korszak, melyben kikristályosodtak az Európában sajátosan magyarnak tartott harci erények.
A lobbanékonyság, vakmerő bátorság, könyörtelen keménység, de a hős ellenféllel szemben tanúsított lovagiasság, a személyes bátorság és becsület mindenek felé helyezése és akár a végső önfeláldozás vállalása egy eszmény érdekében mind-mind az, mely a magyar katona és ezáltal a néplélek jellemzői.

Esztergom alatt lovagló huszárok
Jakob Hoefnagel metszetén a „Civitates orbis terrarum” című műből (1595)

Ezek kialakulásának természetes okai voltak, és nem is lehetett ez másképp a végek irgalmat nem ismerő, komor világában. Ez a 150 évig tartó végvári háború volt az, amiben a huszár megszokta, hogy mindig túlerővel néz szembe, tehát bíznia kellett a meglepetés erejében, saját gyorsaságában, ügyességében, ravaszságában és kitartásában, ugyanakkor felkészült arra is, hogy kudarc esetében egyedül kell kivágnia magát a bajból. Ezek a feltételek egy sajátos lélektani magányt is kényszerítettek a harcoló huszárra, ezért alakult ki a huszárra oly jellemző önállóság, a minden helyzetben a megoldás keresése, és született meg a győzelemért minden kockázatot vállaló harcos attitűdje.
Természetesen az iszlám harcosai messze földről jöttek Magyarországra, hogy összemérhessék fegyvereiket a legjelesebb huszártisztekkel, a bajvívás európai csillagaival – Thury Györggyel, Gyulaffy Lászlóval, Huszár Péterrel és még hosszú a vitézek sora – majd a győztesek nevét mindkét oldalon szárnyaira vette a hírnév. A végeken soha nem volt fegyvernyugvás, alig hogy kitavaszodott, mindkét fél vitézei a mezőkre gyűltek, párviadalokat vívtak, lest vetettek egymásnak, vásárokat „ütöttek meg” egyszóval az élet minden percében a vitézi hírnevet keresték, a hősi halál pedig természetesebb és dicsőbb volt, mint ágyban párnák közt meghalni. Ebben a miliőben ragyogott legfényesebben a huszárok csillaga, akik így a mai napig a hősiesség, vakmerő bátorság és az önfeláldozás megtestesítői.

Török-magyar bajvívás Isaac Maior metszetén
(17. sz. első negyede) Jellemző hogy a kopjatörő vitézek semmilyen védőfelszerelést nem viselnek!

Magyar nemes
Hans Weigel „Habitus Praecipuorum Populorum” című művének fametszetén (1577)

Török-magyar csatajelenet
Isaac Maior metszetén (17. sz. első negyede)

Tetszik az oldal? Mondd el másoknak is!

KAPCSOLAT

Maradt még kérdésed? Vagy csak megosztanád velünk gondolataidat, ötleteidet? Keress minket!
További elérhetőségek és ügyfélfogadás

A jelenlegi tartózkodási helyed alapján jelenítettük meg a hozzád legközelebbi Toborzó Irodánkat, de a címre kattintva válogathatsz a többi közül is.

Írj üzenetet a kiválasztott Toborzó Irodánknak, ahonnan kollégáink
3 munkanapon belül felveszik veled a kapcsolatot!