Gyakori kérdések

section-78309a1

Jelentkezés

A Magyar Honvédségben szeretnék szolgálni, hogyan tudom ezt megtenni?

Informálódj az oldalon, majd keresd fel a hozzád legközelebb eső toborzó irodáink egyikét, ahol kollégáink részletesen tájékoztatnak, és minden kérdésedet megválaszolják. Ezután leadhatod a jelentkezésedet, és már csak várnod kell a kiértesítésüket.

Nem tudok vagy nem akarok a Magyar Honvédségben szolgálni, de érdekel a katonák élete, mit tehetek ilyenkor?

Több lehetőség közül is választhatsz. Ha még nem múltál el 18 éves, részt vehetsz országszerte középiskolákban indított Honvéd Kadét Programunkban vagy – főleg nyaranta – kipróbálhatod magad Honvédelmi Táboraink egyikében. Akkor sem maradtál le semmiről, ha már elmúltál 18 éves, ugyanis az egyetemi-főiskolai korosztály számára is indítunk Honvédelmi Tábort, illetve kipróbálhatod magad új programunkban, az Önkéntes Honvédelmi Előképzésben is, mely során nem kell, hogy bármilyen jogviszonyban állj velünk.

Jelentkezhetek-e katonának, ha nem vagyok magyar állampolgár vagy nincs magyarországi lakhelyem?

Kizárólag a 18. életévét betöltött, magyarországi lakhellyel rendelkező magyar állampolgár lehet katona. Ez nem zárja ki más állampolgárság meglétét, tehát kettős állampolgárként is létesíthet veled jogviszonyt a Magyar Honvédség.

section-04279da

Szerződéses jogviszony

Alapveto kérdések, amire segítünk megtalálni a válaszod:

 • Melyik szolgálati forma állna hozzád a legközelebb?
 • Milyen feltételek mellett választhatod az adott szolgálati formát?
 • Mennyire illeszkedik a személyiségedhez/életedhez a választott szolgálati forma?
 • Milyen megpályázható pozíció érheto el számodra a Magyar Honvédség állományában jelenleg?

A Szerzodéses Katonai Szolgálat

Ezt a szolgálati formát leginkább a hivatásos katonai szolgálathoz lehet hasonlítani. Alapveto eltérés a hivatásostól, hogy ez a munkaviszony határozott ideju.

  A Katonák életérol alapvetoen a 2012 évi CCV. törvény szabályai az irányadók. A jogszabály 32.§ (3) bekezdés alapján szerzodéses szolgálati viszony azzal létesítheto, aki elso alkalommal

 • tiszti vagy altiszti rendfokozattal rendszeresített beosztás esetén legalább öt év, de legfeljebb tíz év,
 • tisztesi rendfokozattal rendszeresített beosztás esetén legalább három év, de legfeljebb tíz év

idotartamra vállalja a szolgálatot.

 • Ettol eltéro rövidebb idotartamra is létesítheto szerzodéses szolgálati viszony az állomány tartósan távollevo tagjának helyettesítése céljából. A szolgálati viszony idotartamát naptárilag vagy más alkalmas módon, különösen meghatározott szolgálati feladat elvégzéséhez, vagy esemény bekövetkeztéhez kötodoen kell meghatározni.

Ha a szerzodéses állomány tagjának szolgálati viszonya a szerzodésben vállalt szolgálati ido leteltével szunt meg, a szolgálati viszony 5 éven belüli ismételt létesítését miniszteri rendelet szolgálati érdekbol kizárhatja vagy a szerzodéses szolgálati viszony korábbi megszunése vonatkozásában kifizetett leszerelési segély, visszailleszkedési támogatás vagy végkielégítés miniszteri rendeletben meghatározottak szerinti, teljes vagy részleges visszafizetéséhez kötheti.

Amit nyújt a szerzodéses katonai szolgálat:

 • Kiszámítható karrier;
 • Felelosséget, teljesítményt elismero jövedelem;
 • Béren kívüli juttatási rendszer;
 • Kedvezményes étkezési lehetoség;
 • Szélesköru szociális juttatás;
 • Tapasztalatszerzés lehetosége külföldi szolgálatban;
 • Távolabbi lakhely esetén szállás biztosítása;
 • Idovel missziós feladatokban való részvétel lehetosége (nem kötelezo).

Ami a katonai szolgálat ellátásához alapvetoen szükséges:

 • Betöltött 18. életév
 • Magyar állampolgárság,
 • Cselekvoképesség,
 • Büntetlen eloélet,
 • Állandó belföldi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezés
 • Katonai szolgálatra egészségi, pszichikai és fizikai szempontból alkalmas minosítés,
 • Beosztás betöltéséhez eloírt iskolai végzettség,
 • Elfogadja egyes alkotmányos jogainak törvény szerinti korlátozását.

Ami a tiszti, vagy altiszti és a legénységi állományba kerülés követelménye:

 • 33§ (1) Tiszti állományba kerülés esetén legalább foiskolai vagy felsofokú alapképzésben szerzett alapfokozatú végzettség, B1 államilag elismert nyelvvizsga;
 • Az altiszti rendfokozattal rendszeresített beosztás betöltéséhez legalább érettségi bizonyítvány;
 • A legénységi beosztásokhoz pedig legalább alapfokú iskolai végzettség szükséges.
 • Az állomány tagjának a katonai szolgálatra való alkalmasságon túl meg kell felelnie a szolgálati beosztáshoz kapcsolódó egészségi, pszichikai és fizikai alkalmassági feltételeknek. (https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1500010.hm)

Egyéb megfelelési követelmények:

 • Miniszteri rendelet határozza meg a szolgálati beosztásokhoz kapcsolódó iskolai végzettséget, szakképzettséget, szakképesítést, továbbá más munkaköri követelményeket. (Ebben a kérdésben kérd online toborzó kollegánk segítségét! lásd alul.)
 • A nemzetbiztonsági ellenorzés alá eso munkakörben pedig az állami élet és a nemzetgazdaság jogszeru muködéséhez indokolt, valamint - amennyiben szükséges - a nemzetközi kötelezettségvállalásokból fakadó biztonsági feltételeknek való megfelelés (a továbbiakban együtt: nemzetbiztonsági alkalmasság).

==> Amennyiben nem felelsz meg minden elvárásnak ne keseredj el és olvasd el a többi szolgálati forma követelményeit is, biztosan lesz Neked személyre szabott szolgálati forma.

==> Amennyiben megfelelsz a követelményeknek és nem tudsz választani kérd online toborzó kollégánk segítségét!

- Hívd telefonon a +36/1-433-9099 számon; vagy

- Küldj egy Messenger üzenetet BÁRMIKOR az Irány a Sereg névre címezve. Mihamarabb válaszolunk!

section-7fe6f36

Átjelentkezés

Hogyan tudok más fegyveres szervtől áthelyezésre kerülni a Magyar Honvédséghez?

 • A honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény lehetőséget biztosít a más fegyveres szervtől való áthelyezés lehetőségére. Ebben az esetben az adott személyt – a háromoldalú megállapodás megkötésével – hivatásos állományba tudja áthelyezni a Magyar Honvédség.

  A pályázó, áthelyezési szándéka jelzéséül a Magyar Honvédség Parancsnoksága Személyzeti Csoportfőnökség, Központi Online Toborzó Iroda munkatársainak elektronikus úton (onlinetoborzo@mil.hu) megküldi az arcképes önéletrajzát, amennyiben van irányultsága megjelölve a helyőrséget és az alakulatot, ahol jogviszonyt szeretne létesíteni. Az Online Toborzó Iroda előzetesen megvizsgálja a jogviszony létesítés feltételeinek meglétét, majd továbbítja az adott önéletrajzot a kiválasztott és/vagy az általa javasolt katonai alakulatok részére. A katonai alakulatok fogadó készsége alapján az iroda munkatársai felveszik a kapcsolatot a pályázóval és tájékoztatják a beosztáskeresés sikerességéről, majd átirányítják az adott katonai szervezet kijelölt személyügyi munkatársa felé, aki az átadó fegyveres szervvel elindítja az áthelyezési folyamatot és elküldi alkalmassági vizsgálatra a személyt. A sikeres alkalmassági vizsgálatot és állományba vételt követően, amennyiben a pályázó nem mentesíthető az alapkiképzés elvégzése alól, az áthelyezéstől számított 1 éven belül részt kell vennie azon.

  A Honvédség – a pályázó iskolai végzettsége és megszerzett tapasztalatai alapján – törekszik a megszerzett rendfokozat megtartására. Áthelyezés esetén a szolgálati idő folytonosan kerül számításra az előző jogviszonyban szerzett időponttól számítva.

Kapcsolat

Online Toborzó Iroda
Országos Ügyfélszolgálat
Tel.:
+36/1-433-9099

Rendeltetés

Az örökség, mely kötelez! Háborúink hősei tetteikkel igazolták bátorságukat, nemzetük és bajtársaik iránti elkötelezettségüket. Az általuk megtestesített ideák gyakorlása, vagyis a hierarchia elfogadása, a parancs és az engedelmesség rendje, a harc közbeni heroizmus, a becsület és hűség, valamint az önfeláldozás erényei, időtlen értékek, melyek a nemzet létének, egységének és fennmaradásának is elengedhetetlen feltételei.

Hol találkozhatunk?

Az online térben a Központi Online Toborzó Iroda várja a jelentkezéssel kapcsolatos kérdéseidet, amit a Facebook Messengeren Irány a Sereg névre címzett új üzeneten keresztül bármikor elküldhetsz.

Az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság megyei hadkiegészítő és toborzó irodáinak ügyfélfogadási időpontjai az alábbiak szerint alakulnak!

Toborzó Irodák Elérhetőségei


Ezen kívül rendezvényeinken is találkozhatsz velünk személyesen

Rendezvényeink

Jelentkezz közénk

Érdekel a katona élet? Kipróbálnád magad? Válaszolj pár kérdésünkre és tudd meg mi számodra az ideális pálya:

JELENTKEZÉS

Oldalunk sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése érdekében.

Irány a Sereg! – a Magyar Honvédség Karrieroldala