És te
Készen állsz?

#hightech #batorsag #kozosseg

C

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Milyen katonai szolgálatok közül választhatok?

Sok lehetőség van, amelyeket két nagy csoportra lehet osztani: az egyik az önkéntes tartalékos, a másik a szerződéses és hivatásos szolgálat.

A fő különbség, hogy tartalékosként továbbra is a munkahelyeden dolgozol és ezt kiegészítve szolgálod a hazádat, míg a szerződéses és hivatásos katonáknak ez a munkahelye. De! Mi ezt nem tekintjük munkahelynek. Számunkra ez hivatás és a hadsereg a mi családunk, akikre jóban és rosszban is számíthatunk.

Mit jelent az önkéntes tartalékos katonai szolgálat?

Munka és tanulás mellett is lehetsz katona. Tartalékosként is megkapod a kiképzést. Ha fontos neked a haza védelme, és kiszakadnál a hétköznapokból egy izgalmas kalandra, akkor ezt a szolgálati formát neked találták ki.

Mennyi időt vesz igénybe az önkéntes tartalékos katonai szolgálat?

Az önkéntes tartalékos katonák tényleges szolgálati időtartama 3 éven belül maximum 6 hónap lehet. 

Önkéntes tartalékos katonaként bármikor behívhatnak?

Igen. De ha alkalmatlan számodra a megadott időpont, akkor halasztást kérhetsz. Ebben az esetben más időszakban teljesíted a szolgálatot.

Kapok fizetést az önkéntes tartalékos katonai szolgálat alatt?

Igen. Évente egyszer rendelkezésre állási díj illet meg, melynek mértéke szolgálati formánként eltérő. Emellett a behívásod ideje alatt havi illetményre is jogosult vagy.

Mi az Önkéntes Műveleti Tartalékos katonai szolgálat?

Alapkiképzésed legfeljebb 25 munkanapot vesz igénybe.  A feladatod, hogy ha behívnak akkor a szolgálatod során a szerződéses vagy hivatásos katonákat helyettesíted, azaz rövid időszakokra belekóstolhatsz munkájukba. Ez komolyabb, felelősségteljesebb feladatokat jelent, ráadásul az ország egész területére behívhatnak. De ne feledd! Erre is igaz, mint minden Önkéntes Tartalékos szolgálatra, hogy ha nem jó neked az időpont, akkor kérhetsz halasztást!

Mi az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos katonai szolgálat?

Az alapkiképzésed az Önkéntes Műveleti Tartalékos katonáéval megegyező, legfeljebb 25 munkanap, amelyet a lakóhelyedhez legközelebb eső kiképzési helyszínen teljesíthetsz. Feladatod, hogy szükség esetén kiképzett katonaként helyben, lakókörnyezetedben segítsd a Honvédség munkáját.

Mi az Önkéntes Védelmi Tartalékos katonai szolgálat?

A szolgálat keretében munkavállalóként fegyveres biztonsági őr munkakörben a honvédség kijelölt objektumainak őrzés-védelmi feladatait látod el.

Mi a különbség az Önkéntes Műveleti Tartalékos és Önkéntes Területvédelmi Tartalékos katonai szolgálat között?

A két szolgálattípus közti leglényegesebb különbség, hogy míg elsőnek vállalnia kell az esetleges mobilitást, addig utóbbi kizárólag helyhez kötött szolgálatot lát el.

Mi a különbség a szerződéses és a hivatásos katonai szolgálat között?

A szerződéses katonák határozott időre vállalnak szolgálatot (általában 5 évre), míg a hivatásos katonák határozatlan időre. A szerződéses katonák gyakran megszeretik a katonalétet és egész életükre ezt a hivatást választják.

Hogyan lehetek szerződéses katona?

Mindenki tartalékosként kezdi. Részt vehetsz a 2 hónapos alapkiképzésen, majd, ha jól teljesítesz és szerződéses katona szeretnél lenni, akkor aláírhatsz határozott időre. A szerződés időtartama általában 5 év szokott lenni.

Hogyan lehetek hivatásos katona?

Ez a szerződéses katonai lét utáni következő lépés. Ha megtetszik a pálya, rendelkezel érettségivel és az elöljáróid elégedettek teljesítményeddel, akkor kérvényezheted a hivatásos állományba vételt.

Mi az Önkéntes Katonai Szolgálat?

A program azokat a fiatalokat szólítja meg, akik valamiért kénytelenek elhalasztani felsőfokú tanulmányaik megkezdését, illetve szeretnék kipróbálni magukat a katonai pályán. A 2, 6 vagy akár 12 hónapos katonai szolgálat teljesítését vállaló jelentkezők egy átfogó honvédelmi ismereteket nyújtó képzésen vehetnek részt, mely az élmény-tapasztalatszerzés mellett stabil kereseti lehetőséget, megélhetési alternatívát is kínál.

Ha jelentkezem a Honvédségbe, egy életre elkötelezem magam?

Nem. Ez rajtad múlik és mi is a lépcsőzetességet ajánljuk. Tartalékosként elvégezheted a kiképzést, majd, ha megtetszett az élmény kipróbálhatod a „katona életet” szerződésesként. Honvédként képezheted magad, tanulhatsz, fejlődhetsz a seregben. A szerződés lejártakor pedig te döntesz a jövődről – vagy meghosszabbítod a szerződésedet, vagy hivatásos leszel, de le is szerelhetsz és kamatoztathatod az seregben megszerzett tudásodat a civil életben.

Vannak-e kizáró tényezők a katonai szolgálatra jelentkezésnél?

Természetesen vannak feltételek, amelyeknek meg kell felelned, ezek szolgálati formánként eltérőek. Többek közt egészségügyi, pszichológiai és fizikai alkalmassági tesztek várnak rád. A jelentkezéshez alapfeltétel a betöltött 18. életév, a magyar állampolgárság, a cselekvőképesség, a büntetlen előélet és rendelkezned kell állandó belföldi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel is.

Érdekel a katonai szolgálat, de még nem vagyok 18 éves. Mik a lehetőségeim?

Középiskolásként részt vehetsz a Honvéd Kadét Programban, amelynek keretében megismered a Magyar Honvédség munkáját, szervezetét és szolgálati formáit. Ha szeretnél érettségi vizsgát is tehetsz honvédelmi alapismeretekből. A Honvéd Kadét Programban résztvevő középiskolák listáját a www.kadetprogram.hu honlapon találod meg.

Emellett a 12 és 18 év közötti fiatalok jelentkezhetnek a Magyar Honvédség Honvédelmi Táboraiba, amelyekről bővebb információt a www.honvedelmitabor.hu honlapon találhattok.

Hol kaphatok további információt, vagy beszélgethetek valakivel a kérdéseimről?

Add meg az adataidat ennek az oldalnak a tetején, és maximum 1 napon belül (de általában néhány órán belül) felhívunk telefonon!

Oldalunk sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése érdekében.