GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

MILYEN SZOLGÁLATI FORMÁKRA LEHET JELENTKEZNI?

Több lehetőség is van. Ezeket két nagy csoportra lehet osztani: az egyik az önkéntes tartalékos, a másik a szerződéses és hivatásos szolgálat.

A fő különbség, hogy a szerződéses és a hivatásos katonai szolgálat „főállás”, míg a tartalékos katonai szolgálat civil foglalkozás, illetve tanulmányok mellett is vállalható.

MENNYI IDEIG TART AZ ALAPKIKÉPZÉS?

Ha önkéntes tartalékos vagy szerződéses szolgálatra jelentkezel, az egységes alapkiképzést (EAP) kell teljesítened. Ez 5+1+2 hétből áll. A tartalékosoknak csak az első 5 hét kötelező.

Ha önkéntes területvédelmi tartalékos szeretnél lenni, válaszhatod a modulrendszerű képzést is, melyet akár munka vagy iskola mellett hétvégente is teljesíthetsz. Ez megfelel az EAP első 5 hetes képzésének.

Ha pedig célzottan az úgynevezett Acélkocka altisztképzés érdekel, akkor egy 1 éves képzés vár rád. Erről itt találsz bővebb információkat: 

https://mhaa.honvedseg.hu/kepzeseink/

MI VÁR RÁM AZ EGYSÉGES ALAPKIKÉPZÉSEN? AZ EAPON?

Az első öt hétben többek között olyan foglalkozásokon veszel részt, mint alakizás, katonai testnevelést, híradó, egészségügyi és logisztikai ismeretek.

Az egy hetes adminisztrációs héten a papírmunka mellett elvégezheted a pályaalkalmassági vizsgálatot, ha úgy döntöttél, hogy szerződéses katona szeretnél lenni.

A következő két hétben a lövész alapozó felkészítésen megismered milyen a tűzpár harcászat, részt veszel pisztoly és gépkarabély lőgyakorlatokon, menetgyakorlaton, katonai testnevelési foglalkozásokon.

HAZA LEHET MAJD UTAZNI A KIKÉPZÉS ALATT?

Nem. Az alapkiképzések bentlakásos formában történnek, csak hétvégére lehet hazamenni.

Kizárólag a modulrendszerű önkéntes területvédelmi tartalékos kiképzést lehet teljesíteni napi bejárással. Az utazás költségeihez a Magyar Honvédség hozzájárul, akár saját gépjárművel, akár tömegközlekedéssel utazol.

MIT JELENT AZ ÖNKÉNTES TARTALÉKOS KATONAI SZOLGÁLAT?

Az önkéntes tartalékos szolgálat ideális lehetőség számodra, ha tanulmányaid, illetve civil munkád mellett szeretnéd szolgálni a hazádat. Tartalékosként szükség esetén hív be a Magyar Honvédség, például árvíz elleni védekezés, határvédelmi feladatok támogatására, továbbá gyakorlatokra, de akár missziós szolgálatra is jelentkezhetsz.

Fontos tudni, hogy tartalékosként is bármikor dönthetsz úgy, hogy hivatásodként választod a katonai pályát. Amennyiben megfelelsz az előírt alkalmassági feltételeknek, toborzóink segítenek abban, hogy a végzettségednek, képzettségednek megfelelő beosztásba kerülj.

MENNYI IDŐT VESZ IGÉNYBE AZ ÖNKÉNTES TARTALÉKOS KATONAI SZOLGÁLAT?

Tartalékos katonaként (a kiképzéseken és felkészítéseken túl) 3 év alatt maximum 6 hónapra hívhatnak be tényleges szolgálatteljesítésre.

KAPOK FIZETÉST AZ ÖNKÉNTES TARTALÉKOS KATONAI SZOLGÁLAT ALATT?

Igen. Minden évben egyszer kapsz egyösszegű úgynevezett rendelkezési állási díjat. Tényleges szolgálatteljesítés alatt pedig a rendfokozatodnak megfelelő illetményben, továbbá egyéb támogatásokban is részesülsz, mint például az utazási költségtérítés.

MI AZ ÖNKÉNTES MŰVELETI TARTALÉKOS KATONAI SZOLGÁLAT?

Az önkéntes műveleti tartalékos katonák jelentik a Magyar Honvédség katonai szervezeteinek elsődleges tartalékát. Ők elsősorban olyan feladatok látnak el, mint a hivatásos vagy szerződéses katonák. Beoszthatók például huzamosabb ideje feltöltetlen beosztásokba vagy misszióban résztvevők hazai pótlására. Ezen felül az önkéntes műveleti tartalékosok igénybe vehetők természeti és ipari katasztrófahelyzetek elhárítására, azok megelőzésére, illetve következményeik felszámolására.

MI AZ ÖNKÉNTES TERÜLETVÉDELMI TARTALÉKOS KATONAI SZOLGÁLAT?

Az önkéntes területvédelmi katonák elsődleges feladata, hogy szükség esetén kiképzett katonaként helyben, lakókörnyezetedben segítsd a honvédség munkáját.

MI AZ ÖNKÉNTES VÉDELMI TARTALÉKOS KATONAI SZOLGÁLAT?

A szolgálat keretében munkavállalóként fegyveres biztonsági őr munkakörben a honvédség kijelölt objektumainak őrzés-védelmi feladatait látod el.

MI A KÜLÖNBSÉG AZ ÖNKÉNTES MŰVELETI TARTALÉKOS ÉS AZ ÖNKÉNTES TERÜLETVÉDELMI TARTALÉKOS KATONAI SZOLGÁLAT KÖZÖTT?

A területvédelmi tartalékos – alkalmazása esetén – jellemzően lakóhelye környezetében teljesít katonai szolgálatot, míg a műveleti tartalékos szükség esetén a hivatásos és szerződéses állománnyal együtt hajt végre katonai szakmai feladatokat. Ez lehet akár missziós szolgálat is.

TARTALÉKOSKÉNT MEHETEK KÜLFÖLDI SZOLGÁLATRA/MISSZIÓBA?

Igen, amennyiben azt a szerződéskötéskor nem zártad ki, és megfelelsz az egészségi-, pszichikai- és fizikai alkalmassági vizsgálaton, a speciális felkésztés végrehajtását követően részt vehetsz külföldi műveletekben is.

MI A KÜLÖNBSÉG A SZERZŐDÉSES ÉS A HIVATÁSOS KATONAI SZOLGÁLAT KÖZÖTT?

A döntő különbség az, hogy a hivatásos határozatlan, míg a szerződéses határozott idejű jogviszony, mely azonban hosszabbítható. Legrövidebb idő első alkalommal a szerződéses jogviszony esetében 3 vagy 5 év. A szerződéses katonák gyakran megszeretik a katonalétet, és egész életükre ezt a hivatást választják.

HOGYAN LEHETEK SZERZŐDÉSES KATONA?

Bevonulsz az egységes alapkiképzésre. Ezalatt még mindenki tartalékos. Ha teljesíted az alapkiképzést és a szerződéses katonai szolgálathoz szükséges alkalmassági vizsgálatot aláírhatod a szerződésedet annál az alakulatnál, ahová beosztásba kerülsz.

HOGYAN LEHETEK HIVATÁSOS KATONA?

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem honvédtiszti képzését elvégzésével a Magyar Honvédség hivatásos katonája leszel. Emellett szerződéses katonaként is van rá lehetőséged, hogyha megtetszik a pálya, rendelkezel érettségivel és az elöljáróid elégedettek teljesítményeddel, akkor kérvényezheted a hivatásos állományba vételt.

MILYENEK A KEZDŐ ILLETMÉNYEK A MAGYAR HONVÉDSÉGNÉL?

A legénységi állomány jövedelme 8 általános végzettséggel 265 ezer, érettségivel 275 ezer forintos alapilletményről indul. Az altisztek 341 ezer forint, a tisztek 377 ezer forintos nettó illetménnyel kezdenek. A havi rendszeres illetmény mellett további kiegészítő juttatások, illetve járandóságok is megilletik, állománykategóriától függetlenül a szerződéses katonákat.

Ahogy korábban a Lynx-zászlóalj esetében, úgy most a PzH-t kezelő tatai tüzérek is magasabb illetményt kapnak majd. Számukra is havi bruttó 737 ezer forint lesz a kezdőilletmény. Ez 25 év alattiak esetében akár nettó 600 ezer forint is lehet.

MILYEN ALKALMASSÁGI VIZSGÁLATON KELL MEGFELELNI?

Ha önkéntes területvédelmi tartalékos szeretnél lenni, akkor egy egyszerűsített alkalmassági vizsgálaton kell csak megfelelni. Ez egy háziorvosi és egy pszichológiai vizsgálatból áll.

Szerződéses szolgálatvállalás esetén egy komplex egészségi, pszichikai és fizikai alkalmassági vizsgálat vár rád.

MIBŐL ÁLL A FIZIKAI ALKALMASSÁGI VIZSGÁLAT?

A fizikai alkalmasságodat egy nemekre és korcsoportokra osztott ponttáblázat alapján számítják ki. Az összpontszámodat az adja, hogy mennyi idő alatt tudod lefutni a 3200 méteres távot és hány felülést és fekvőtámaszt (vagy húzódzkodást) tudsz csinálni 2 perc alatt. A maximális 360 pontból 220-at kell elérni. Fontos elmondani, hogy egy egészséges fiatal számára ezek gond nélkül teljesíthetők.

SZEMÜVEGESKÉNT LEHETEK-E KATONA?

Alapvetően vannak olyan harcoló beosztások (például harckocsizó, lövész) ahol a legkisebb dioptria is kizáró tényező, viszont ettől függetlenül a „klasszikus harcoló alakulatoknál” is vannak olyan munkakörök, melyet szemüveggel is betölthetsz. Ugyanakkor egy látásjavító szemműtét után lehet kapni korlátozás nélküli alkalmas minősítést is kaphatsz.

KIZÁRÓ OK-E HA VAN TETOVÁLÁSOM?

Alapvetően nem kizáró ok. A lényeg, hogy ne legyen látható testrészeken, melyeket az egyenruha nem takar (például: kézfej, nyak). A díszelgő beosztáshoz hasonlóan ma már minden katonára érvényes ez a szabály.

MI AZ ÖNKÉNTES KATONAI SZOLGÁLAT?

Mindenekelőtt fontos tisztázni, hogy minden szolgálati forma önkéntes. Van viszont az Önkéntes Katonai Szolgálat néven indított, úgynevezett ÖKSZ-program. Ez egy olyan képzési és kereseti alternatíva, amelyet főként azoknak a fiatalok számára talált ki a Magyar Honvédség, akik az adott tanévben valamiért kénytelenek elhalasztani felsőfokú tanulmányaik megkezdését, illetve szeretnék kipróbálni magukat a katonai pályán.

AZ ÖKSZ-PROGRAM TELJESÍTÉSÉVEL HÁNY PLUSZPONTOT LEHET SZEREZNI A FELSŐOKTATÁSI FELVÉTELIHEZ?

A 2+4 hónap alapszintű lövészkiképzés teljesítésével 16 pluszpontot szerezhetsz. Ha viszont az első 2 hónap után különleges szakfelkészítést választasz (pl. harckocsizó, búvár), már fél év után 32 pont jár neked. Ha további fél évig vállalod a szolgálatot, akkor (szakképzésben műveleti besorolású alakulatnál) 64 pluszpontot szerezhetsz a felvételihez.

KAPOK FIZETÉST AZ ÖKSZ-PROGRAM ALATT?

Igen. Ahogy minden más alapkiképzés, köztük a honvédtisztjelölti képzés idején mindenki illetményre jogosult.

HA JELENTKEZEM A HONVÉDSÉGBE, EGY ÉLETRE ELKÖTELEZEM MAGAM?

Nem. Ha tartalékosként elvégzed az alapkiképzést, és megtetszett a „katonalét” jelentkezhetsz szerződéses katonának. Ha a szerződésed lejár, te döntesz a jövődről: meghosszabbítod a szerződésedet, vagy hivatásos leszel, de le is szerelhetsz és kamatoztathatod a seregben megszerzett tudásodat a civil életben.

VANNAK-E KIZÁRÓ TÉNYEZŐK A KATONAI SZOLGÁLATRA JELENTKEZÉSNÉL?

Természetesen vannak feltételek, amelyeknek meg kell felelned, ezek szolgálati formánként eltérőek. Többek közt egészségi, pszichológiai és fizikai alkalmassági tesztek várnak rád. A jelentkezéshez alapfeltétel legalább 8 általános iskolai végzettség, betöltött 18. életév, a magyar állampolgárság, a cselekvőképesség, a büntetlen előélet, és rendelkezned kell állandó belföldi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel is.

ÉRDEKEL A KATONAI SZOLGÁLAT, DE MÉG NEM VAGYOK 18 ÉVES. MIK A LEHETŐSÉGEIM?

Középiskolásként részt vehetsz a Honvéd Kadét Programban, amelynek keretében megismered a Magyar Honvédség munkáját, szervezetét és szolgálati formáit. Ha szeretnél, érettségi vizsgát is tehetsz honvédelmi alapismeretekből. A Honvéd Kadét Programban részt vevő középiskolák listáját a www.kadetprogram.hu honlapon találod meg.

Emellett a 12 és 18 év közötti fiatalok jelentkezhetnek a Magyar Honvédség Honvédelmi Táboraiba, amelyekről bővebb információt a www.honvedelmitabor.hu honlapon találhatsz.

HOL KERESHETEM FEL SZEMÉLYESEN A TOBORZÓKAT?

Toborzóink országszerte folyamatosan ott vannak számos kisebb és nagyobb rendezvényen.

A fővárosban és az ország valamennyi vármegyéjében található toborzóirodák elérhetőségét pedig itt találod:

Budapest és Pest vármegye

 1. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda (Budapest)
  Cím: 1123 Budapest, Alkotás u. 23-25.
  E-mail: [email protected]
 2. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda
  Cím: 1211 Budapest, II. Rákóczi Ferenc út 93-95.
  E-mail: [email protected]

 Baranya vármegye

 1. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda
  Cím: 7621 Pécs, Kisfaludy u. 5.
  E-mail[email protected]

Bács-Kiskun vármegye

 1. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda
  Cím: 6000 Kecskemét, Lunkányi János u. 1.
  E-mail[email protected]

Békés vármegye       

 1. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda
  Cím: 5600 Békéscsaba, Andrássy út 67–69.
  E-mail[email protected]

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye

 1. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda
  Cím: 3526 Miskolc, Hatvanötösök útja 2.
  E-mail: [email protected]

SÁTORALJAÚJHELY – toborzó ügyfélszolgálati iroda
Cím: 3980 Sátoraljaújhely, Széchenyi tér 1.
E-mail: [email protected]

 Csongrád-Csanád vármegye

 1. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda
  Cím: 6724 Szeged, Dr. Boross József u. 5.
  E-mail: [email protected]

Fejér vármegye        

 1. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda
  Cím: 8000 Székesfehérvár, Mészöly Géza út 7.
  E-mail[email protected]

Győr-Moson-Sopron vármegye

 1. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda
  Cím: 9022 Győr, Bercsényi Liget 99-101.
  E-mail[email protected]

Hajdú-Bihar vármegye

 1. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda
  Cím: 4026 Debrecen, Péterfia u. 58/A.
  E-mail[email protected]

Heves vármegye

 1. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda
  Cím: 3300 Eger, Hatvanasezred u. 3.
  E-mail[email protected]

Jász-Nagykun-Szolnok vármegye             

 1. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda
  Cím: 5000 Szolnok, Táncsics Mihály út 5–7.
  E-mail: [email protected]

Komárom-Esztergom vármegye

 1. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda
  Cím: 2800 Tatabánya, Komáromi út 18.
  E-mail: [email protected]

Nógrád vármegye

 1. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda
  Cím: 3100 Salgótarján, Bartók Béla út 10.
  E-mail: [email protected]

Somogy vármegye

 1. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda
  Cím: 7400 Kaposvár, Baross Gábor u. 19.
  E-mail: [email protected]

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye

 1. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda
  Cím: 4400 Nyíregyháza, Dózsa György út 29.
  E-mail[email protected]

Tolna vármegye

 1. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda
  Cím: 7100 Szekszárd, Bezerédj u. 27–31.
  E-mail[email protected]

Vas vármegye

 1. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda
  Cím: 9700 Szombathely, Deák Ferenc u. 76.
  E-mail[email protected]

Veszprém vármegye

 1. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda
  Cím: 8200 Veszprém, Jutasi út 20. (Fenyves)
  E-mail[email protected]

Zala vármegye         

 1. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda
  Cím: 8900 Zalaegerszeg, Gasparich Márk utca 18.
  E-mail[email protected]

Nagykanizsai Toborzó Pont
Cím: 8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 21.
E-mail[email protected]

Keszthelyi Toborzó Pont
Cím: 8360 Keszthely, Kossuth Lajos utca 45.
E-mail[email protected]

ÉS TE
KÉSZEN
ÁLLSZ?


MAGYARORSZÁG
BÉKÉJE ÉS BIZTONSÁGA
KÖZÖS ÜGYÜNK!

ÉRDEKEL