Katonaélet

section-e5ba8ce

MELYEK LESZNEK SZERZŐDÉSES KATONAKÉNT A LEGFONTOSABB KÖTELESSÉGEIM?

 • Az előírt helyen és időben, szolgálatképes állapotban megjelennem és feladatomat teljesítenem, illetve e célból rendelkezésre állnom.
 • Szolgálati feladataimat a törvényes előírásoknak, a parancsoknak és intézkedéseknek megfelelően – szükség esetén veszély vállalásával – az elvárható szakértelemmel és gondossággal, pártatlanul és igazságosan kell végrehajtanom.
 • Munkatársaimmal együttműködve munkámat úgy kell végeznem és általában olyan magatartást tanúsítanom, hogy az – kivéve, ha ez a feladat végrehajtásával elkerülhetetlenül együtt jár – más egészségét, testi épségét ne veszélyeztesse, anyagi károsodását ne idézze elő.
 • A szervezeti egység feladatainak megfelelően kell az őr-, ügyeleti, illetve készenléti szolgálatot ellátnom.
 • A számomra meghatározott oktatásban (képzésben) kell részt vennem, az előírt vizsgákat le kell tennem.
 • Szolgálaton kívül is a Magyar Honvédség tagjához és beosztásomhoz méltó magatartást kell tanúsítanom.
 • A rendelkezésemre bocsátott fegyverzetet, felszerelést, ruházatot, egyéb eszközöket és anyagokat rendeltetésszerűen kell használnom és gondoznom.
 • Köteles vagyok megtartani az állami és szolgálati titkot, valamint az adatok védelmére vonatkozó szabályokat.
 • Az egészségi, pszichikai és fizikai alkalmassági követelményeknek eleget kell tennem, az ezek ellenőrzése érdekében szükséges külön rendelkezésben meghatározott felméréseknek, szűréseknek és vizsgálatoknak alá kell vetnem magam.

 

section-fe3c6a6
//iranyasereg.hu/wp-content/uploads/2021/08/04-scaled.jpg

Honvédelmi Sportszövetség

Hallottál már a Honvédelmi Sportszövetségről, melyet azért hoztunk létre 2017. január 1-i hatállyal, hogy szélesíteni tudjuk a honvédelmi nevelés bázisait az egész országban?

Kerülj kapcsolatba a korosztályodnak és érdeklődésednek megfelelő honvédelmi ismereteket nyújtó sportágakkal, szabadidős tevékenységekkel.

 

A Honvédelmi Sportszövetség a sporttal összefüggő közfeladatokat ellátó országos szervezet, kiegészíti a honvédelmi oktatás és nevelés iskolarendszerű képzését, szabadidős elfoglaltságokkal aktív, gyakorlati tevékenységekkel a következő sportok támogatásával:

 • lövészet: légpuska, légpisztoly, kispuska;
 • gépjármű vezető képzés: B-C-E kategória;
 • technikai sportok: sportrepülés, ejtőernyőzés, búvárkodás, rádióamatőrködés;
 • honvédelmi sportok: vívás, judo, küzdősportok, tájfutás, hagyományőrző sportok.

Szervezetek, akik hozzájárultak a szövetség megalakításához:

 • Magyar Technikai és Tömegsportklubok Országos Szabadidősport Szövetsége,
 • Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége,
 • Magyar Tartalékosok Szövetsége,
 • Magyar Vívó Szövetség,
 • Magyar Sportlövők Szövetsége,
 • Budapesti Honvéd Sportegyesület,
 • Magyar Judo Szövetség.

 

section-ed03294

Sportszázad

A Sportszázad az MH Altiszti Akadémia szervezetébe tartozó, élsportolókból létrehozott alegység, melynek rendeltetése a katonai szolgálat, a hazafias és honvédelmi nevelés népszerűsítésében való közreműködés. Az alegységet több évtizedes szünet után, 2017-ben hívták újra életre, ma már közel hetven magyar sportoló teljesít szolgálatot a században. A Sportszázad kettős életpálya-modellt biztosít állomány tagjai számára, vagyis a versenysport mellett lehetőséget ad arra, hogy a katonasportolók megalapozzák a sport utáni civil életüket is. Versenyzőink a társadalmi felelősségvállalás jegyében teljesítenek szolgálatot, katonasportolóként képviselik hazánkat világversenyeken, nemzetközi katonai sportversenyeken és a haderő rendezvényein.

 

A Budapest Honvéd Sportegyesületnek is köszönhetünk számos büszkeséget. Céljuk, hogy Budapest és az ország első számú sportegyesületeként mindenki számára megteremtsék a mozgás és az egészséges életmód szabadságának élményét. Egészséges sportembereket, sportolókat nevelnek a társadalom számára, melyhez a sportegyesületük biztosít szakmai hátteret, infrastruktúrát, közösséget!

Rendeltetés

Az örökség, mely kötelez! Háborúink hősei tetteikkel igazolták bátorságukat, nemzetük és bajtársaik iránti elkötelezettségüket. Az általuk megtestesített ideák gyakorlása, vagyis a hierarchia elfogadása, a parancs és az engedelmesség rendje, a harc közbeni heroizmus, a becsület és hűség, valamint az önfeláldozás erényei, időtlen értékek, melyek a nemzet létének, egységének és fennmaradásának is elengedhetetlen feltételei.

Hol találkozhatunk?

Az online térben a Központi Online Toborzó Iroda várja a jelentkezéssel kapcsolatos kérdéseidet, amit a Facebook Messengeren Irány a Sereg névre címzett új üzeneten keresztül bármikor elküldhetsz.

Az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság megyei hadkiegészítő és toborzó irodáinak ügyfélfogadási időpontjai az alábbiak szerint alakulnak!

Toborzó Irodák Elérhetőségei


Ezen kívül rendezvényeinken is találkozhatsz velünk személyesen

Rendezvényeink

Jelentkezz közénk

Érdekel a katona élet? Kipróbálnád magad? Válaszolj pár kérdésünkre és tudd meg mi számodra az ideális pálya:

JELENTKEZÉS

Oldalunk sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése érdekében.

Irány a Sereg! – a Magyar Honvédség Karrieroldala