Mit várunk el ?

jelentkezés

A bekerülés folyamata három lépésből áll

1. Jelentkezés

 1. Jelentkezés leadása és beosztáskeresés
 2. Beosztásnak megfelelő alkalmasság-vizsgálat
 3. Alapkiképzés

Az első lépés tehát a Magyar Honvédség állományába való jelentkezés. Jelenleg szerződéses, önkéntes tartalékos katonai vagy honvédelmi alkalmazotti szolgálat vállalására van lehetőség. Ezek mellett pedig 2022. augusztus 15-ig Önkéntes Katonai Szolgálatra (ÖKSZ) is tudsz jelentkezni.

//iranyasereg.hu/wp-content/uploads/2021/08/60f7fdcfc3b98918033543.jpg

A jogviszony létesítéséhez szükséges

 • betöltött 18. életév
 • magyar állampolgárság (kettős állampolgárság esetén, ha az egyik magyar, az már megfelelő)
 • cselekvőképesség
 • állandó belföldi lakó- vagy legalább (ideiglenes) tartózkodási hely
 • büntetlen előélet
 • egyes alkotmányos jogok törvény szerinti korlátozásának elfogadása
 • beosztás függvényében nemzetbiztonsági bevizsgáláson való megfelelés
 • A koronavírus elleni védőoltás felvételének vagy a felvétel alóli mentességnek az igazolása (kivéve tartalékos szolgálat esetében)

Nem létesíthető katonai jogviszony azzal, akinek a büntetett előélethez fűződő hátrányok alóli mentesítésétől számítva még nem telt el 3 év. Továbbá akkor sem, ha a bíróság közügyektől eltiltás, lefokozás vagy szolgálati viszony megszüntetése büntetést szabott ki, illetve ha ezekre fegyelmi fenyítésként került sor.

A Honvédség sorai között megtalálható beosztások választéka – igényelt szakmai végzettségeket tekintve – sokrétű, így akár az végzettségednek vagy megszerzett tapasztalataidnak megfelelő pozíciók után is érdemes lehet kutatni. Ez egy hosszabb folyamat, mely mindenképpen a toborzók számára leadott jelentkezéssel kezdődik, és két módon történhet:

Online beosztáskeresés

A főoldalon az "Érdekel" gomb mögött a számodra legmegfelelőbb szolgálati forma kiválasztásával adhatod le a jelentkezésed, amit a Központi Online Toborzó Iroda a jelentkezési lapodon adott válaszaid alapján továbbít az általad megjelölt helyőrségek katonai alakulatai részére.

Az online toborzók természetesen egyaránt figyelembe veszik a végzettséged és a szakmai tapasztalataidat is.

Sikeres beosztáskeresést követően, a felvételi eljárást - a jelentkezésed aláírása és hitelesítése érdekében - kizárólag személyesen tudod folytatni az általad választott hadkiegészítő és toborzó irodán.

VAGY

Személyes jelentkezés/beosztáskeresés

(szerződéses és önkéntes tartalékos katonai szolgálatvállalásra való jelentkezésedet tudod itt leadni)

A jelentkező a minden megyeszékhelyen megtalálható hadkiegészítő és toborzó irodán tudja leadni jelentkezését. Ezt követően a beosztáskeresési folyamat hasonlóképpen működik, mint az online lehetőségnél.

A személyes jelentkezéshez szükséges okmányok:

 • személyazonosító igazolvány,
 • lakcímkártya,
 • adókártya,
 • TAJ-kártya,
 • bizonyítványok (iskolai végzettséget, szakképzettséget, nyelvvizsgát igazoló bizonyítvány),
 • érvényes gépjárművezetői engedély (ha rendelkezik vele)
 • A koronavírus elleni védőoltás felvételének vagy a felvétel alóli mentességnek az igazolása (kivéve tartalékos szolgálat esetében)

Amennyiben további kérdése lenne, forduljon bizalommal toborzó kollégáinkhoz akár azonnal egy Messenger üzenet küldésével az "Irány a sereg" névre címezve!

alkalmasság

2. Alkalmasság

A második lépés tehát a katonai szolgálatra való egészségi, pszichikai és fizikai alkalmasságról, valamint a felülvizsgálati eljárásról szóló 10/2015 (VII. 30) HM rendeletben meghatározottak szerinti részvétel az alkalmasság-vizsgálaton.

Az alkalmassági vizsgálat történhet a bevonulás időpontja előtt (abban az esetben ajánljuk, ha a jelentkező bizonytalan az egészségi állapotát, erőnlétét illetően, vagy olyan munkahellyel rendelkezik, amelyet csak a biztos alkalmasság esetén szándékozik elhagyni), valamint a bevonulást (szolgálati viszony létesítését) követően (abban az esetben javasoljuk, amennyiben a jelentkező biztos az alkalmasságában, így gyorsul a bekerülése).

A vizsgálatot a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Repülőorvosi-, Alkalmasságvizsgáló és Gyógyító Intézet (Kecskemét, Balaton utca 17.) hajtja végre.

Az alkalmasság-vizsgálathoz az alábbi okmányok megléte szükséges:

 • tiszti és altiszti beosztás esetén beosztás tervezési lap,
 • társadalombiztosítási azonosító jelent igazoló okmány (TAJ-kártya),
 • 1 hónapnál nem régebbi háziorvosi tájékoztató (igazolás az egészségi állapotról),
 • 1 évnél nem régebbi negatív mellkasröntgen lelet,
 • nők esetében 3 hónapnál nem régebbi nőgyógyászati lelet és 1 éven belüli citológiai lelet.

Az alkalmasság-vizsgálat (a továbbiakban: AVI) előre láthatólag egy teljes napot vesz igénybe. Ha az alkalmasság-vizsgálaton bevonulás előtt vesz részt a jelentkező, akkor az utazás önköltséges, ha az alapkiképzés részeként, akkor a lebonyolító katonai alakulat biztosítja a szállítást.

custom-upload

Egészségügyi vizsgálat

  • laborvizsgálatok (kiemelten a drogteszt, a HIV-vizsgálat és nőknél a terhességi teszt)
  • belgyógyászat,
  • sebészet,
  • szemészet,
  • ideggyógyászat,
  • fül-orr-gégészet,
  • fogászat;
custom-upload

Pszichológiai vizsgálat

  • személyiségteszt,
  • IQ teszt,
  • figyelemteszt,
  • műszeres vizsgálat,
  • pszichológussal történő beszélgetés;
custom-upload

Fizikai vizsgálat

   • 3200 méter futás,
   • karhajlítás és nyújtás (fekvőtámasz) vagy húzódzkodás 2 perc alatt
   • hanyatt fekvésből felülés hajlított térdel 2 perc alatt.

A különböző szakvizsgálatokról már a helyszínen kapsz orvosi szakvéleményt, azonban a laborvizsgálatok miatt a végleges eredményről csak később kapsz tájékoztatást.

A pszichológiai felmérések után, a pszichológussal történő beszélgetés keretein belül szintén már a helyszínen megtudhatod, hogy ebből a szempontból alkalmas-minősítést kaptál-e.

A fizikai vizsgálat során összesen 360 pontot lehet összegyűjteni. Ebből kell összesen 220 pontot elérni ahhoz, hogy alkalmas minősítést kapj. Ha előzetesen szeretnéd felmérni fizikai állapotodat, a fent említett jogszabály 3.sz. mellékletében találhatod meg a nemekre és korosztályokra bontott ponttáblázatokat.

Az alkalmassági minősítések a következők lehetnek:

 1. Katonai szolgálatra alkalmas (1 évig érvényes),
 2. Katonai szolgálatra korlátozással alkalmas (1 évig érvényes) – azt jelenti, hogy bizonyos beosztásokat nem tölthetnek be (pl.: rossz szemmel nem lehetsz lövész)
 3. Igazolás (a fizikai alkalmassági vizsgálat mozgásnemeinek minimum pontszámait elérte, de a 220 pontot nem haladta meg, ezért 6 hónapon belül ismételten teljesítenie kell a fizikai alkalmassági-vizsgálatot),
 4. A tervezett beosztásra ideiglenesen alkalmatlan (például fél éven belül baleset vagy nagyobb műtét volt, esetleg gyógyszeres kezelés alatt állsz),
 5. Katonai szolgálatra első fokon alkalmatlan (1 évig érvényes)
 6. Minősítés nélkül lezárva (abban az esetben, ha. a további vizsgálat szükséges, de a leletedet 30 napon belül nem küldöd meg, illetve nem értesíted a toborzó irodát, hogy a kért vizsgálatot 30 napon belül nem tudod elvégezni - 1 évig érvényes)

Milyen jogorvoslatra van lehetőség, ha alkalmatlan minősítést kapsz első fokon vagy másodfokon?

Az első fokú minősítésről szóló tájékoztatást a toborzóirodától fogod megkapni.

Abban az esetben, ha alkalmatlan minősítést kaptál, a tájékoztatástól számított 15 napon belül fellebbezéssel élhetsz. Ha nem fellebezed meg az alkalmatlan minősítést, akkor 1 évig lesz érvényes, majd ennek letelte után újra lesz lehetőséged jelentkezni és AVI vizsgálatra menni.

Amennyiben a fellebezés után a másodfokú eljárás során alkalmas minősítést kapsz, a minősítés 1 évig érvényes, szerződéses katonai szolgálati jogviszony létesíthető veled. Ha viszont itt is alkalmatlan minősítést (végleges vagy határozott idejű) kapsz, akkor nem köthető szerződés, és további fellebbezésnek helye sincs.

kiképzés

3. Kiképzés

A harmadik a bevonulás, és ezzel egyúttal a jelenleg 5+1 hét időtartamú alapkiképzés megkezdése. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy alapkiképzésre már csak akkor tudsz menni,

Ha beosztáskeresési folyamatod sikeresen zárult, és elfogadtad a felajánlott beosztást.

Alapkiképzésre történő bevonulás esetén a személyügyi szervnél először leellenőrzik a szerződéskötéshez (és állományba vételhez) szükséges okmányokat, és csak ezt követően kerül sor a szerződés megkötésére, majd megkezdheted a kiképzésed. A kiképzés végén kerül sor a katonai eskü letételére.

Ha korábban már voltál katona, állományilletékes parancsnoki döntés alapján mentesíthető leszel alapkiképzés alól. Alapkiképzés alóli mentesítés esetén az adott katonai szervezethez történik közvetlenül a bevonulás, majd az okmányok ellenőrzését követően szerződéskötésre és eskütételre kerül sor.

Alapkiképzés általában minden hónap első hétfőjén, legtöbbször több helyszínen indul. A tapasztalat azt mutatja, hogy bár a 6 hét alatt a hétköznapok során kötelező a laktanyában való bentlakás, hétvégére – parancsnoki döntés alapján – általában hazaengedik a kiképzendő állományt.

A bevonulási intézkedésben kijelölt katonai alakulat fogja megszervezni az alapkiképzésedet. A helyszínek egy előzetes terv alapján vannak kijelölve, azonban több tényezőtől függ (pl.: résztvevők száma), végül ténylegesen hol fogsz részt venni a kiképzésen.

Az első lépések és az alapkiképzés nem lesz könnyű, de nem is ezért jelentkeztél katonának! Itt a kiképzési feladatok során csapat lesz az egyénekből és bajtárs, jó barát válik idegenekből. Az alapkiképzés lényege, hogy az újonc katonák elsajátítsák a katonai szolgálathoz szükséges legfontosabb általános katonai ismereteket, begyakorolják az alapvető alaki fogások és mozdulatok végrehajtását, és képessé váljanak a harc alapfeladatainak végrehajtására.

A haza fegyveres védelmére való felkészülés során zömében terepen leszel, és gyakorlati feladatokat fogsz végrehajtani, azonban a kiképzési tervben szerepelnek tantermi foglalkozások is. A következő képzési ágakban fogsz részt venni az alapkiképzés során:

 • honvédelmi ismeretek,
 • katonai testnevelés,
 • alaki kiképzés,
 • jogi és hadijogi ismeretek,
 • katonai szabályzatok megismerése,
 • munka-, tűz- és balesetvédelem,
 • nemzetbiztonsági ismeretek,
 • információvédelmi oktatás,
 • műszaki kiképzés,
 • atom-, biológiai- és vegyvédelmi oktatás,
 • katonai tereptan,
 • logisztikai alapismeretek,
 • egészségügyi alapismeretek (elsősegélynyújtás),
 • híradó képzés,
 • általános lőkiképzés,
 • általános harcászat

MIT VIGYÉL MAGADDAL AZ ALAPKIKÉPZÉSRE?

 • ruházat:
  • civil ruha (amelyben érkezel, valamint egy váltás ruha)
  • sportruházat (többszöri alkalomra), sportcipő
  • fehérnemű, papucs, törölköző
 • felszerelés:
  • egy közepes méretű lakat
  • bakancstisztító felszerelés (sárkefe, boxkefe, cipőbox, rongy, impregnáló spray)
  • egy régi rossz fogkefe
 • tisztálkodó eszközök:
  • sampon, tusfürdő, szappan
  • fogkefe, fogkrém
  • borotva, borotvakrém
  • fésű
  • izzadásgátló
  • nedves törlőkendő
 • egyéb:
  • iratok: személyigazolvány, lakcímkártya, adókártya, TAJ-kártya
  • jogosítvány
  • bankkártya
  • 5.000-10.000 forint készpénz

MIT NE VIGYÉL MAGADDAL AZ ALAPKIKÉPZÉSRE?

 • drága egyéni felszerelések: mobiltelefon, kamera, ékszer, melyekre nehéz vigyázni a kiképzés alatt,
 • háziállat,
 • lehetőleg ne saját személygépkocsival érkezz,
 • bármilyen fegyvernek minősülő tárgy,
 • politikai tartalmú, obszcén vagy pornográf anyag,
 • alkohol tartalmú ital,
 • kábítóhatású szer,
 • szerencsejáték kellék

Rendeltetés

Az örökség, mely kötelez! Háborúink hősei tetteikkel igazolták bátorságukat, nemzetük és bajtársaik iránti elkötelezettségüket. Az általuk megtestesített ideák gyakorlása, vagyis a hierarchia elfogadása, a parancs és az engedelmesség rendje, a harc közbeni heroizmus, a becsület és hűség, valamint az önfeláldozás erényei, időtlen értékek, melyek a nemzet létének, egységének és fennmaradásának is elengedhetetlen feltételei.

Hol találkozhatunk?

Az online térben a Központi Online Toborzó Iroda várja a jelentkezéssel kapcsolatos kérdéseidet, amit a Facebook Messengeren Irány a Sereg névre címzett új üzeneten keresztül bármikor elküldhetsz.

Az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság megyei hadkiegészítő és toborzó irodáinak ügyfélfogadási időpontjai az alábbiak szerint alakulnak!

Toborzó Irodák Elérhetőségei


Ezen kívül rendezvényeinken is találkozhatsz velünk személyesen

Rendezvényeink

Jelentkezz közénk

Érdekel a katona élet? Kipróbálnád magad? Válaszolj pár kérdésünkre és tudd meg mi számodra az ideális pálya:

JELENTKEZÉS

Oldalunk sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése érdekében.

Irány a Sereg! – a Magyar Honvédség Karrieroldala