Weboldalunkon sütiket („cookies”) használunk annak érdekében, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek!

Megértettem Tudj meg többet


Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozás gombra való kattintással egyetértek a Magyar Honvédség Hírlevélszolgáltatással kapcsolatos adatkezelési tájékoztatójával.
BÉTA

×
MH

Bejelentkezés MH ID szolgáltatáson keresztül!


MH ID regisztráció

Figyelem!

Az MH ID szolgáltatás jelenleg belső tesztelés alatt van.
A felhasználók tervezetten 2020 első negyedévétől vehetik igénybe.
Jegyezz meg!


Szerződéses katonai szolgálat

Hogyan lehetek szerződéses katona?

A szerződéses katonai szolgálatvállalásra való jelentkezés feltételei az alábbiak: magyar állampolgárság, cselekvőképesség, büntetlen előélet, állandó belföldi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezés, katonai szolgálatra egészségi, pszichikai és fizikai szempontból alkalmas minősítés, beosztás betöltéséhez előírt iskolai végzettség, elfogadja egyes alkotmányos jogainak törvény szerinti korlátozását, valamint amennyiben a beosztás ellátáshoz nemzetbiztonsági szakvélemény megléte szükséges, akkor ennek a feltételnek történő megfelelés.

Szándék nyilatkozat, jelentkezés

A Központi Online Toborzó Iroda e-mail címére (onlinetoborzo@mil.hu) a pályázók -beosztáskeresés céljából- önéletrajzot küldhetnek, melyeket az iroda továbbít a pályázó által megjelölt helyőrségek katonai alakulatai részére. A Központi Online Toborzó Iroda részletes tájékoztatást ad a katonai szolgálati formákról, követelményekről, szolgálati viszony létesítéséhez szükséges okmányok meglétéről és válaszol a felmerülő egyéb kérdésekre.

A jelentkező a megyeszékhelyen található katonai igazgatási központban, toborzó és érdekvédelmi központokban vagy katonai igazgatási és érdekvédelmi irodákban (toborzó iroda) tudja elindítani jelentkezési folyamatát.

Jelentkezési lap kitöltése.

A jelentkezési lap kitöltéséhez szükséges okmányok:

-          társadalombiztosítási azonosító jelet igazoló okmány (TAJ kártya),

-          adó igazolvány,

-          lakcímet igazoló hatósági igazolvány,

-          személyazonosító igazolvány,

-          iskolai végzettségeket igazoló okmányok,

-          gépjárművezetői engedély,

-          nyelvvizsga bizonyítvány,

-          egyéb végzettséget, képzettséget igazoló okmányok.

Amennyiben a jelentkező, már teljesített sorkatonai, hivatásos/szerződéses katonai szolgálatot a toborzó iroda munkatársa ki tudja adni ennek az időszaknak az igazolását, amely alapján a fogadó katonai szervezet parancsnoka mentesítheti a katonai alapkiképzés újbóli elvégzése alól. 

Mikor nem lehetek szerződéses katona?

Ha a büntetett előélethez fűződő hátrányok alóli mentesítéstől számítva még nem telt el 3 év.

Továbbá akkor sem, ha a bíróság közügyektől eltiltás, lefokozás, szolgálati viszony megszüntetése büntetést szabott ki, vagy lefokozásomra, illetőleg a szolgálati viszonyom megszüntetésére fegyelmi fenyítésként került sor, a bírósági, illetve a fegyelmi határozat jogerőre emelkedésétől számított három évig.

Szerződéses katonai szolgálatra való jelentkezés esetén a katonai szolgálatra való egészségi, pszichikai és fizikai alkalmasságról, valamint a felülvizsgálati eljárásról szóló 10/2015. (VII. 30.) HM rendelet értelmében az alábbi betegségek számítanak kizáró oknak:

cukorbetegség, csonkolt végtag, egy vese, transzplantáció, gerinc műtét, dislexia, bármilyen fém a testben, 3 +- dioptria látásélesség csökkenés, színtévesztés (korlátozás minden esetben), halláscsökkenés (korlátozás minden esetben), magas vérnyomás, szanálatlan fogazat, súlyos foghiány, daganatos betegségek, lisztérzékenység, pajzsmirigy betegségek, pikkelysömör (ha egész testet borítja), túlsúly, epilepszia, kancsalság, szívbillentyűzavar, visszér, asztma, allergia (súlyos esetben). 

Mit kell tudni az alkalmassági vizsgálatról?

Az alkalmassági vizsgálat rendjét a katonai szolgálatra való egészségi, pszichikai és fizikai alkalmasságról, valamint a felülvizsgálati eljárásról szóló 10/2015 (VII. 30) HM rendelet határozza meg.

Az alkalmassági vizsgálat történhet a bevonulás időpontja előtt (abban az esetben ajánljuk, amennyiben a jelentkező bizonytalan az egészségi állapotát, erőnlétét illetően, vagy olyan munkahellyel rendelkezik, amelyet csak a biztos alkalmasság esetén szándékozik elhagyni), valamint a bevonulást (szolgálati viszony létesítését) követően (abban az esetben javasoljuk, amennyiben a jelentkező biztos az alkalmasságában, így gyorsul a bekerülése).

A vizsgálatot az Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Repülőorvosi-, Alkalmasságvizsgáló és Gyógyító Intézet (Kecskemét, Balaton u. 17.) hajtja végre.

Az alkalmassági vizsgálathoz az alábbi okmányok megléte szükséges:

-          tiszti és altiszti beosztás esetén beosztás tervezési lap,

-          társadalombiztosítási azonosító jelet igazoló okmány (TAJ kártya),

-          1 hónapnál nem régebbi háziorvosi tájékoztató,

-          1 évnél nem régebbi negatív mellkasröntgen lelet,

-          nők esetében: 3 hónapnál nem régebbi nőgyógyászati lelet és 1 éven belüli cytológia lelet.

Mi az alkalmassági vizsgálat menete?

A beérkezés

helye: MH Egészségügyi Központ Repülőorvosi-, Alkalmasságvizsgáló és Gyógyító Intézet, Kecskemét, Balaton utca 17.

időpontja: 07:30

Az alkalmassági vizsgálat előre láthatólag 1 napot vesz igénybe.

A vizsgálatra való utazás, amennyiben az a bevonulás időpontja előtt valósul meg, a jelentkező saját költségén történik.

Amennyiben a bevonulást követően történik az alkalmassági vizsgálat, a bevonulást lebonyolító katonai alakulat biztosítja az alkalmassági vizsgálatra történő személyszállítást.

Az alkalmassági vizsgálat 3 részből áll.

a.) Egészségügyi vizsgálat:

 • laborvizsgálatok (kiemelten a drogteszt, az HIV-vizsgálat és nőknél a terhességi teszt);
 • belgyógyászat;
 • sebészet;
 • szemészet;
 • ideggyógyászat;
 • fül-orr-gégészet;
 • fogászat.

b.) Pszichológiai vizsgálat:

 • teszt;
 • műszeres vizsgálat;
 • pszichológussal történő beszélgetés.

c.) Fizikai vizsgálat:

 • 3200 m futás;
 • karhajlítás és nyújtás (fekvőtámasz) vagy húzódzkodás (2 perc alatt);
 • hanyatt fekvésből felülés hajlított térddel (2 perc alatt).

Fizikai követelmény: legalább 220 pontot kell elérnem a maximális 360 pontból. (Az alkalmassági vizsgálat rendjét a katonai szolgálatra való egészségi, pszichikai és fizikai alkalmasságról, valamint a felülvizsgálati eljárásról szóló 10/2015 (VII. 30) HM rendelet szabályozza, a 3. melléklet táblázatai tartalmazzák a részletes követelményeket.)

A fizikai alkalmassági vizsgálathoz az alábbi felszerelés szükséges:

-          évszaknak megfelelő sportfelszerelés,

-          tisztálkodó eszköz,

-          íróeszköz.

Az alkalmassági minősítések a következők lehetnek:

 1. Katonai szolgálatra alkalmas (1 évig érvényes);
 2. Katonai szolgálatra korlátozással alkalmas (1 évig érvényes) – azt jelenti, hogy bizonyos beosztásokat nem tölthetek be (például nem lehetek lövész);
 3. Igazolás (a fizikai alkalmassági vizsgálat minimum pontszámát elérte, de a 220 pontot nem haladta meg, így 6 hónapon belül ismételten teljesítenie kell a fizikai alkalmassági vizsgálatot);
 4. A tervezett beosztásra ideiglenesen alkalmatlan (például fél éven belül balesetem vagy nagyobb műtétem volt, esetleg gyógyszeres kezelés alatt állok);
 5. Katonai szolgálatra első fokon alkalmatlan (3 évig érvényes)
 6. Minősítés nélkül lezárva (abban az esetben, ha további vizsgálat szükséges, de a leletemet 30 napon belül nem küldtem meg, illetve nem értesítettem a toborzó irodát, hogy a kért vizsgálatot 30 napon belül nem tudom elvégeztetni), (1 évig érvényes).

Milyen jogorvoslatra van lehetőségem, ha alkalmatlan minősítést kapok első fokon vagy másodfokon?

Az első fokú minősítésről szóló tájékoztatást az irodától kapom meg. Abban az esetben, ha alkalmatlan minősítést kaptam, a tájékoztatástól számított 15 napon belül fellebbezéssel élhetek. Ha nem fellebbezem meg az alkalmatlan minősítésemet, az 3 évig érvényes.

A fellebbezéshez szükséges okmányt a minősítéssel együtt a minősítést végző bizottság az iroda vagy bevonulást követően az alakulat révén küldi meg. A fellebbezést postán kell megküldenem a másodfokú minősítő bizottságnak (megnevezése és címe a formanyomtatványon megtalálható), vagy a toborzó irodában, alakulatnál is leadhatom.

A másodfokú minősítő bizottság postán, vagy a felvételi eljárásomat intéző toborzó irodán, alakulaton keresztül fog értesíteni a vizsgálat időpontjáról és helyszínéről. Amennyiben itt alkalmas minősítést kapok, a minősítésem 1 évig érvényes, szerződéses katonai szolgálati jogviszonyt létesíthetnek velem.

Abban az esetben, hogyha katonai szolgálatra alkalmatlan minősítést kapok, a minősítésem végleges vagy határozott idejű (konkrét időpontig nem vehetek részt újbóli vizsgálaton): nem köthetnek szerződést velem (nem lehetek szerződéses katona). Ilyen esetben további fellebbezésnek helye nincs.

 

Hova vonuljak és mikor?

 

A toborzó irodától kapott bevonulási berendelőn lévő katonai alakulat címére, vagy mentesítési nyilatkozat esetén közvetlenül a katonai szervezethez kell bevonulnom a megadott időpontban. 

 

Hogyan utazom a bevonulás helyszínére, illetve közvetlenül a katonai szervezethez?

 

Az irodán kapott „Felhívás”-sal (utazási kedvezményre jogosító okmány), mellyel a MÁV vonalain (vasúton) ingyenesen utazhatok.

 

Mi történik a bevonulást követően?

 

Alapkiképzésre történő bevonulás esetén a személyügyi szervénél először leellenőrzik a szerződéskötéshez (állományba vételhez) szükséges okmányokat, és csak ezt követően kerül sor a szerződés megkötésére, majd megkezdhetem kiképzésem. A kiképzés végén kerül sor hivatalosan a katonai eskü letételére.

 

Alapkiképzés alóli mentesítés esetén az adott katonai szervezethez történik közvetlenül a bevonulás, majd az okmányok ellenőrzését követően megkötésre kerül a szerződés, majd ezt követően eskütételre kerül sor.

 

Milyen okmányok szükségesek a szerződéskötéshez?

·         3 hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítvány (ennek kikérése az adott tárgyévben 4 alkalommal térítésmentesen megtehető),

·         a pályaalkalmassági minősítést tartalmazó vizsgálati lap kivonata,

·         amennyiben nem voltam alkalmassági vizsgálaton, 10/2015. (VII. 30.) HM rendelet 10. sz. melléklete alapján a háziorvosi igazolások eredeti példánya

·         a letöltött sorkatonai szolgálatról szóló igazolás,

·         személyi igazolvány,

·         adóazonosító jel (adókártya) vagy az azt igazoló hivatalos okmány,

·         társadalombiztosítási azonosító jelet (TAJ) igazoló hatósági bizonyítvány,

·         iskolai végzettséget és szakképzettséget igazoló bizonyítványok,

·         érvényes gépjárművezetői engedély (ha van),

·         eddigi munkaviszonyokat igazoló okmányok (ha van),

·         a munkanélküli járadék folyósításáról igazolás a munkaügyi központtól (mettől meddig folyósították),

·         bankszámlaszám (vagy folyószámla-szerződés), ahová az illetmény (fizetés) utalását kéri,

·         házassági anyakönyvi kivonat (ha házas),

·         gyermek (ha van) születési anyakönyvi kivonata,

·         feleség/férj, gyermek (ha van) adószáma és társadalombiztosítási azonosító jele (TAJ), lakcímkártyája

A felsorolt okmányok hiánya esetén szerződéskötésre nem kerülhet sor!

Tartalmaz a szerződés próbaidőt?

 

A szerződéskötéskor legalább három, de legfeljebb 6 hónapig terjedő próbaidő köthető ki. A fizikai alkalmassági követelményeket legkésőbb a próbaidő leteltéig kell teljesíteni.

 

Mire vagyok jogosult már a próbaidő alatt is?

 

Szerződéses tiszti, altiszti és legénységi állománykategória esetén illetményre (fizetésre), laktanyai vagy helyőrségi szállón történő elhelyezésre, a szolgálat teljesítéséhez szükséges egyéb ellátásra (egyenruha, felszerelés, térítésmentes étkezés, munkába járás költségtérítése stb), valamint a szolgálati igazolvány megléte mellett egyéb nagyvállalatoknál kedvezményes vásárlási lehetőségek (Praktiker, Hervis stb.)

 

Megszüntethető-e a szerződésem a próbaidő alatt?

 

Igen, a próbaidő alatt a szerződést (szolgálati viszonyt) bármelyik fél (akár a katonai alakulat parancsnoka, akár a szerződéses katona) indokolás nélkül, azonnali hatállyal megszüntetheti.

Ilyenkor köteles vagyok a kapott ruházati és egyéb felszerelési tárgyakat visszaadni.

 

Ha nem voltam még katona, akkor milyen rendfokozatot kapok? Mikor van lehetőségem előrelépésre?

 

Ha szerződéses legénységi állományba helyeztek, de előzőleg nem rendelkeztem rendfokozattal, akkor közkatonaként teljesítek szolgálatot. 1 év szolgálati viszony meglétét követően őrvezetői rendfokozatban teljesíthetek szolgálatot, majd 3-3 év megléte után tizedes és szakaszvezetői rendfokozatot érhetek el.

Ha szerződéses altiszti vagy tiszti állományba helyeztek, de előzőleg nem rendelkeztem rendfokozattal, akkor őrmesterként/hadnagyként teljesítek szolgálatot. Általános előmeneteli beosztás esetén minimum 4 év, míg speciális beosztás esetén 6 év kivárási idő után érhetem el a következő rendfokozatot.

 

Ha már voltam katona, milyen rendfokozatot kapok?

 

Korábbi katonai szolgálatteljesítést közös megegyezéssel történő megszakítás esetén legalább a meglévő (például őrvezető, tizedes vagy szakaszvezető) rendfokozatot megkaphatom.

 

 

Minimálisan mennyi időre kell vállalnom a szerződéses katonai szolgálatot (első szerződéskötés)?

·         legénységi beosztás esetén 3 év,

·         tiszti és altiszti beosztás esetén 5 év.

Meghosszabbítható-e a szerződéses katonai szolgálat időtartama (első szerződéskötési időszak lejárta után)?

 

Igen, a szerződéses szolgálat időtartama közös megegyezés alapján alkalmanként, altiszti vagy tiszti állománykategóriában legalább egy, legfeljebb 10 év időtartammal meghosszabbítható.

 

Mit tartalmaz a szerződés?

·         A szolgálati viszony kezdetét, jellegét,

·         a próbaidő tartamát,

·         a rendfokozatot,

·         az eskü letételének időpontját,

·         szerződéses szolgálati viszony esetén a szolgálati viszony időtartamát.

A szerződés megkötését követően kinevezési okmány készül.

 

Mit tartalmaz a kinevezési okmány?

 

A szolgálati beosztásba történő kinevezésemről kinevezési okmány készül, amelynek tartalmaznia kell:

·         a szolgálati beosztásomat, annak helyét,

·         a besorolási osztályon belüli besorolási kategóriámat,

·         a beosztáshoz szükséges iskolai végzettségem (szakképesítés), nyelvismeretem (ha van) szintjét.

Az állományba vételi okmány (szerződés) és a kinevezési okmány egy példányát megkapom.

 

Milyen további tájékoztatást kapok?

 

Az állományba vételi, illetve a kinevezési okmány átadásával egyidejűleg a katonai alakulat tájékoztat:

·         a szolgálatteljesítés rendjéről,

·         az illetmény-besorolásról (fizetésről),

·         az illetményfizetés módjáról,

·         a szolgálati idő kezdőnapjáról,

·         a szabadság mértékének számítási módjáról és kiadásának, illetve

·         a felmentési és lemondási idő megállapításának szabályairól,

·         az egyéb juttatásokról és azok mértékéről.

 

Hol és hogyan részesülök kiképzésben?

A bevonulási intézkedésben kijelölt katonai alakulat részesít kiképzésben. Az itt eltöltött idő alatt olyan értékeket tehet magáévá a résztvevő, mint csapatszellem, bajtársiasság, állóképesség, és minden olyan tulajdonságot, ami a későbbi szolgálatteljesítés alatt hasznos lehet.

A bevonulást követően megkezdem a katonai alapkiképzésemet, mely jelenleg 5+1 hét időtartamú, majd katonai alakulatomhoz vezényelve az általuk előírt szakfelkészítést.

A kiképzés időtartama az alábbiak szerint oszlik el:

Fsz.

KIKÉPZÉSI ÁG

 

Összesen

1.

Honvédelmi ismeretek

2 óra

2.

Katonai testnevelés

12 óra

3.

Alaki kiképzés

10 óra

4.

Jogi és hadijogi ismeretek

1 óra

5.

Szabályzat ismeret

3 óra

6.

Munka-, tűz- és környezetvédelmi ismeretek

2 óra

7.

Nemzetbiztonsági ismeretek / információvédelmi oktatás

2 óra

8.

Műszaki kiképzés

12 óra

9.

ABV védelmi kiképzés

2 óra

10.

Katonai tereptan

12 óra

11.

Logisztikai ismeretek

1 óra

12.

Egészségügyi kiképzés

8 óra

13.

Híradó kiképzés

4 óra

14.

Általános lőkiképzés

30 óra

15.

Általános harcászat

32 óra

 

Vizsga

0 óra

 

Összesen

133 óra

 

Szolgálat

Melyek szerződéses katonaként a fontosabb kötelességeim?

·         Az előírt helyen és időben, szolgálatképes állapotban kell megjelennem, és feladatomat teljesítenem, illetve e célból rendelkezésre állnom;

·         Szolgálati feladataimat a törvényes előírásoknak, a parancsoknak és intézkedéseknek megfelelően – szükség esetén a veszély vállalásával –, az elvárható szakértelemmel és gondossággal, pártatlanul és igazságosan kell végrehajtanom;

·         Munkatársaimmal együttműködve a munkámat úgy kell végeznem és általában olyan magatartást tanúsítanom, hogy az – kivéve, ha ez a feladat végrehajtásával elkerülhetetlenül együtt jár – más egészségét, testi épségét ne veszélyeztesse, anyagi károsodását ne idézze elő;

·         A szervezeti egység feladatainak megfelelően kell az őr-, ügyeleti, illetve készenléti szolgálatot ellátnom;

·         A számomra meghatározott oktatásban (képzésben) részt kell vennem, az előírt vizsgákat le kell tennem;

·         Az egészségi, pszichikai és fizikai alkalmassági követelményeknek eleget kell tennem, az ezek ellenőrzése érdekében szükséges külön rendelkezésekben meghatározott felméréseknek, szűréseknek és vizsgálatoknak alá kell vetnem magam;

·         Szolgálaton kívül is a Magyar Honvédség tagjához és beosztásomhoz méltó magatartást kell tanúsítanom;

·         A rendelkezésemre bocsátott fegyverzetet, felszerelést, ruházatot, egyéb eszközöket és anyagokat rendeltetésszerűen kell használnom és gondoznom;

·         Köteles vagyok megtartani az állami és a szolgálati titkot, valamint az adatok védelmére vonatkozó szabályokat.


Mit jelent a vezénylés?

Szerződéses katonaként a szolgálat érdekében eredeti szolgálati beosztásomban való meghagyás mellett:

·         bármely szervezeti egységhez;

·         bármely helyőrségbe (helységbe);

a beleegyezésem nélkül meghatározott szolgálati feladat teljesítésére vezényelhető vagyok. A vezénylések együttes időtartama 3 évenként a 6 hónapot nem haladhatja meg. 

Hogyan mehetek külföldi szolgálatra?

Jó tudnom, hogy a külszolgálaton résztvevők kiválasztásakor az önként jelentkezőket előnyben részesítik. Az is fontos, hogy a beleegyezésem nélkül is vezényelhetnek külföldi katonai szolgálatra, ha annak időtartama az egy évet nem haladja meg. 

 

Mennyi ideig és hányszor mehetek külszolgálatra?

A külszolgálat az 1 évet nem haladhatja meg (ez azt jelenti, hogy 2 éven belül több, egymást követő külszolgálat esetén is legfeljebb 12 hónap lehet). A külszolgálatok között legalább 2 hónapnak kell eltelnie.

Mennyi illetményt és egyéb ellátásokat kapok a külszolgálat alatt?

A hazai illetmény (fizetés) mellett devizaellátmányt (a külszolgálat helyétől és a feladattól függően), amely a hazai illetmény (fizetés) többszöröse lehet.

Teljes és ingyenes ellátást (ruházatot, fegyverzetet, felszerelést, elhelyezést, étkezést, szállítást). A szolgálatteljesítéssel összefüggésben bekövetkezett baleset esetén kárigényt terjeszthetek elő.

A külszolgálatról történő visszatérés után ingyenes (családtagnak kedvezményes térítés ellenében) 6 napos regeneráló pihentetés illet meg.

 

 

 

Mennyi a szolgálatteljesítési (munka) idő?

A szolgálatteljesítési idő (munkaidő) heti 40 óra. A készenléti jellegű beosztásokban a heti 40 óránál hosszabb, de heti 54 órát meg nem haladó szolgálatteljesítési idő is lehet.

 

Pihenőnap és szabadnap

A 24 órás őr- és ügyeleti szolgálat után egy nap pihenőidő; a pihenőnapon és a munkaszüneti napon teljesített szolgálat után ezen túlmenően még egy szabadnapot kell biztosítani.

A külön jogszabályban meghatározott munkaszüneti napokon felül munkaszüneti nap a magyar honvédelem napja (május 21.).

 

Mi a túlszolgálat?

Ha a szolgálat érdeke vagy rendkívüli eset megelőzése, illetőleg elhárítása, következményeinek felszámolása, továbbá egyéb, előre nem látható körülmény bekövetkezése esetén, a meghatározott napi szolgálatteljesítési időn túl, valamint a munkaszüneti és pihenőnapon, továbbá a szabadnapom és szabadidőm alatt is kötelezhető vagyok arra, hogy szolgálatot teljesítsek (túlszolgálat), illetőleg meghatározott ideig és helyen arra készen álljak. 

 

Mi az, ami nem minősül túlszolgálatnak?

Nem minősül túlszolgálatnak az ügyeleti, őr-, készenléti szolgálat, valamint a gyakorlaton való részvétel.

 

Mennyi lehet az elrendelhető túlszolgálat?

Az elrendelhető túlszolgálat tartama naptári évenként 300 óra, amely a miniszter által kiadott rendelkezésben további 50%-kal (450 óra) növelhető.

Hogyan történik a túlszolgálat ellentételezése/díjazása?

Évi 150 óráig terjedő túlszolgálatért szabadidő, azon felüli túlszolgálatért díjazás illet meg.

Az állományilletékes parancsnok a 150 órán belüli túlszolgálat díjazását is engedélyezheti, ha a szabadidő kiadása a szolgálat ellátását veszélyeztetné.

 

Milyen szabadságokra jogosult a szerződéses katona?

A szerződéses katona alap-, pót-, egészségügyi, szülési és illetmény nélküli szabadságra, továbbá gyermek születése esetén járó munkaidő-kedvezményre jogosult. Az alapszabadság évi 25 munkanap.

 

Hány nap a pótszabadság?

·         2 évig terjedő szolgálati viszonyban töltött idő után 2 munkanap,

·         3-5 év szolgálati viszonyban töltött idő után 3 munkanap,

·         10 év szolgálati viszonyban töltött idő után 4 munkanap,

·         11-15 év szolgálati viszonyban töltött idő után 5 munkanap,

·         16-20 év szolgálati viszonyban töltött idő után 6 munkanap.

 

Jár-e a gyermekem után pótszabadság, ha szerződéses katona vagyok?

Igen, a tizenhat évesnél fiatalabb

·         1 gyermekem után 2 munkanap,

·         2 gyermekem után 4 munkanap,

·         2-nél több gyermekem után összesen 7 munkanap pótszabadság illet meg.

A pótszabadság szempontjából a gyermeket először a születésének évében, utoljára pedig abban az évben kell figyelembe vennem, amelyben a 16. életévét betölti.

 

Jár-e nekem a különleges igénybevétel utáni pótszabadság, ha szerződéses katona vagyok?

Igen, a folyamatos és átlagon felüli fizikai, pszichikai igénybevételéből származó egészségkárosodás megelőzése, illetve a fizikai állóképességének megőrzése céljából a pótszabadságon felül külön pótszabadságra vagyok jogosult, amely:

 1. az egészségkárosító veszélynek kitett, külön jogszabályban meghatározott beosztásban évente legfeljebb 10 munkanap,
 2. repülőgép- és helikoptervezető, fedélzeti szolgálattevő és ejtőernyős, valamint közvetlen életveszélynek kitett tűzszerész, búvár beosztásban évente legfeljebb 14 munkanap.

Tartós – legalább 14 napig tartó – igénybevétel (harcászati gyakorlat, elemi csapás elhárítása stb.) utáni pihentetés céljából esetenként legfeljebb 5 nap szolgálatmentességi időt engedélyezhetnek nekem. Az alapkiképzés befejezése után közvetlenül 5 nap szolgálatmentességi időre vagyok jogosult.

 

Mi az egészségügyi szabadság, és mennyi az időtartama?

Az egészségügyi szabadság gyógyulásomig jár, és erre teljes fizetést kapok, 30 nap időtartamra.

 

Jár-e szülési szabadság, ha szerződéses katonanő vagyok?

Igen, a Munka Törvénykönyve szerinti mértékű szülési szabadság illet meg. 

Mit jelent az előmenetel?

Az előmenetel a magasabb beosztásba és az ahhoz tartozó magasabb rendfokozatba történő kinevezést és előléptetést jelenti. 

 

Melyek az előmenetel feltételei?

Az állománykategóriának megfelelő, betölthető magasabb beosztást vagy a speciális beosztást (a szerződéses beosztások speciális előmeneteli rendbe tartoznak) betöltők esetében a magasabb rendszeresített rendfokozat;

A magasabb beosztáshoz, valamint az ehhez kapcsolódó rendfokozathoz meghatározott iskolai végzettség (szakképesítés).

Speciális beosztásba kinevezhető, illetve áthelyezhető az a katona, aki az általános követelményeken túl rendelkezik az adott beosztáshoz előírt sajátos képzettséggel, illetve vállalja annak a számára meghatározott időtartamon belüli megszerzését.

A szerződéses katonai szolgálat ideje alatt részt kell-e vennem rendszeres egészségügyi és fizikai ellenőrzéseken?

Igen, kötelező jelleggel részt kell vennem fizikai állapotfelmérésen és 45 éves életkor felett évente egészségügyi szűrővizsgálaton is. 

Ha az előírt követelményeknek nem felelek meg, a megismételt felmérést a kitűzött határidő leteltekor újból végre kell hajtanom. Amennyiben ekkor sem felelek meg, a szerződésemet (jogviszonyt) alkalmatlanság miatt megszüntetik.

 

Értékelik-e a munkámat, és hogyan?

Évente írásos teljesítményértékelést készítenek rólam. A teljesítményértékelésemet a közvetlen szolgálati elöljáróm készíti el. A minősítésemet az állományilletékes parancsnokom hagyja jóvá. A teljesítményértékelést, a minősítést és a vezetői értékelést ismertetik velem.

 

Illetmény és egyéb juttatások                

Beosztáshoz rendszeresített rendfokozat

Iskolai végzettség

Besorolási osztály/

kategória

Alap-illetmény

Honvédelmi szolgálati díj

Legénységi kiegészítő illetmény

Munkaerő-piaci pótlék

(2019.12.

31-ig)

Minimálisan elérhető bruttó összilletmény

Minimálisan elérhető nettó összilletmény

közkatona

(első 1 év)

érettséginél alacsonyabb

I/1.

140.490

44.600

14.910

33.450

233.450

155.244

érettségi vagy magasabb

I/1.

140.490

44.600

59.353

33.450

277.893

184.799

őrvezető

érettséginél alacsonyabb

I/2.

149.410

44.600

17.101

35.680

246.791

164.116

érettségi vagy magasabb

I/2.

149.410

44.600

50.433

35.680

280.123

186.282

tizedes

érettséginél alacsonyabb

I/3.

158.330

44.600

19.293

35.680

257.903

171.505

érettségi vagy magasabb

I/3.

158.330

44.600

41.513

35.680

280.123

186.282

szakaszvezető

érettséginél alacsonyabb

I/4.

167.250

44.600

32.593

37.910

282.353

187.765

érettségi vagy magasabb

I/4.

167.250

44.600

32.593

37.910

282.353

187.765

 

 

 

 

 

 

 

 

Legénységi állomány:

I.                   A legénységi állomány illetménye

A szerződéses legénységi állományú katona által minimálisan elérhető havi összilletmény adatai (Ft):

 

II.                 A legénységi állomány illetményének kiegészítése

Az érettségi vizsgával rendelkező legénységi állományú katonák illetménye:

Havonta olyan összegű legénységi kiegészítő illetményre jogosultak az érettségi vizsgával vagy annál magasabb iskolai végzettséggel rendelkező legénységi állományú katonák, mellyel az alapilletményük, honvédelmi szolgálati díjuk és bérminimum kiegészítő illetményük együttes összege eléri a bruttó 244.443 Ft/hó összeget.

 

Az érettségi vizsgával nem rendelkező legénységi állományú katonák illetménye:

Illetményemelésben részesülnek az érettségi vizsgánál alacsonyabb legmagasabb iskolai végzettséggel rendelkező legénységi állományú katonák is. Esetükben a legénységi kiegészítő illetmény úgy kerül megállapításra, hogy annak összegével az alapilletményük, honvédelmi szolgálati díjuk és bérminimum kiegészítő illetményük együttes összege elérje

- közkatonák esetén a bruttó 200.000 Ft/hó

- őrvezető rendfokozattal rendszeresített beosztás betöltése esetén a bruttó 211.111 Ft/hó

- tizedes rendfokozattal rendszeresített beosztás betöltése esetén a bruttó 222.223 Ft/hó

- szakaszvezető rendfokozattal rendszeresített beosztás betöltése esetén a bruttó 244.443 Ft/hó összeget.

 

A legénységi kiegészítő illetményen túl a legénységi állományú katonák egyedi munkaerő-piaci pótlékra is jogosultak a táblázatban megjelölt összegek szerint.

 

Fentieken túl az érintettek – változatlan feltételekkel – továbbra is jogosultak lehetnek egyéb pótlékokra, juttatásokra, így többek között

- a nyelvtudásért STANAG 6001 pótlékra (Nem kiemelt nyelvből „C” nyelvvizsga esetén bruttó 4.594 – 22.969 Ft havonta, kiemelt angol, német, francia nyelvből „C” nyelvvizsga esetén bruttó 6.913 – 45.893 Ft havonta),

- készenléti tevékenységért járó fokozott igénybevételi pótlékra (bruttó 89– 116 Ft óránként),

- ügyeleti tevékenységért járó fokozott igénybevételi pótlékra (bruttó 107 – 138 Ft óránként),

- gyakorlaton végzett tevékenység fokozott igénybevételi pótlékára (bruttó 143 Ft óránként),

- a teljesített túlszolgálat időtartamával azonos mértékű szabadidőre, illetve túlszolgálati díjként a távolléti díj – ami az alapilletmény, a honvédelmi szolgálati díj, a rendszeres illetménypótlékok, a rendszeres kiegészítő illetmények havi együttes összege – időarányos részére (heti pihenőnapon vagy munkaszüneti napon teljesített túlszolgálat esetén a kétszeresére),

- béketámogató művelet keretében külföldi szolgálatot teljesítők esetében a külszolgálat helyszínétől függően havonta nettó 210.643 – 644.296 Ft külszolgálati ellátmányra.

 

III. A legénységi állomány egyéb járandóságai

 A szerződéses legénységi állományú katonák a részükre járó havi illetményen túlmenően különböző illetményen kívüli juttatásokra, költségtérítésekre és támogatásokra jogosultak, melynek leglényegesebb elemei a következők:

 

     1.) A szerződéses legénységi állományú katona választása szerint jogosult

a) a szolgálatteljesítés napján a napi egyszeri térítésmentesen, természetben biztosított, az I. számú élelmezési norma részértékének megfelelő ebédre, vagy

b) 12.000 Ft/hó összegű, vendéglátás alszámlára feltöltött SZÉP-kártya juttatásra a 150.000 Ft/év adható Cafetéria keretösszeg terhére.

2.) Az 1995. CXVII. törvény 2019 január 1-től hatályba lépő módosítása kapcsán a Magyar Honvédség által nyújtott béren kívüli juttatások bérjövedelemként adóznak:

helyi közlekedési bérlethez való bruttó 75%-os munkáltatói hozzájárulásra,

- havi bruttó 7.100 Ft összegű önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulásra,

bankszámla-hozzájárulásra (bruttó 1.000 Ft/hó),

- a gyermek születésétől kezdve egyéb feltételektől függően maximum a gyermek 25 éves koráig bruttó 30.000 Ft/év összegű nevelési támogatásra

- közoktatásban résztvevő gyermek után bruttó 45.000 Ft/év összegű tanévindítási hozzájárulásra

- térítésmentes természetbeni egyenruházati ellátásra és 24.000 Ft/év fehérneműre, tusolópapucsra és sportruházatra felhasználható költségtérítésre,

- ingyenes katona-egészségügyi ellátásra (csapatorvosi ellátás, fogorvosi ellátás, szakorvosi ellátás),

üdülési, rekreáció szolgáltatásra, regeneráló pihenés igénybevételére

ingyenes laktanyai, vagy kedvezményes áron honvédségi szállón történő elhelyezésre

kérelmére számla vagy bérlet leadása ellenében a helyközi utazási költségek 86 %-ának megfelelő költségtérítésre vagy az állományilletékes parancsnok döntése függvényében 15 Ft/km általános személygépkocsi normaköltség folyósítására

jogosult.

-          1 évet meghaladó szolgálati jogviszony megléte esetén 50%-os MÁV közalkalmazotti kedvezmény

 

3.) A legénységi állományú katona szociális, családi helyzetétől függően

            - legfeljebb 745.000 Ft visszatérítendő összegben kamatmentes családalapítási támogatást,

            - legfeljebb a nettó jövedelme 33%-ának kamatmentes illetményelőlegét kaphatja,

            - gyermekszületés esetén bruttó 92.760 Ft/gyermek összegben születési támogatást és

            - parancsnoki segélyt, magasabb parancsnoki vagy közigazgatási államtitkári segélyt

igényelhet.

 

IV. A szerződés-hosszabbítási díj

 

Ha a legénységi állomány tagja a szerződését meghosszabbítja, szerződés-hosszabbítási díjra jogosult. A szerződés-hosszabbítási díj összege vállalt szolgálati évenként változó mértékű, évenként 0,2-1,6 havi távolléti díjnak megfelelő összeg.

 

V. Visszailleszkedési támogatás

 1.) Ha a legénységi állomány tagjának szolgálati viszonya a szerződésben vállalt szolgálati idő leteltével szűnik meg, vagy azért szűnik meg, mert:

a) az Országgyűlés, a Kormány, a miniszter döntése alapján a Honvédségnél létszámcsökkentést kell végrehajtani, és emiatt további szolgálatára nincs lehetőség,

 b) szolgálati beosztása átszervezés következtében megszűnt, és emiatt további szolgálatára nincs lehetőség,

c) szolgálati beosztásában nem foglalkoztatható tovább, mert arra az egészségi vagy a pszichikai állapota alapján alkalmatlan

   d) az egészségi vagy a pszichikai állapota alapján a katonai szolgálatra alkalmatlan

   e) rendelkezési állományba nem helyezhető át, vagy abban tovább nem tartható

, kivéve, ha megszakítás nélkül hivatásos állományba veszik, visszailleszkedési támogatásra jogosult, mely támogatás a felmentési idő utolsó napján vagy a szerződés lejártakor kerül kifizetésre.

 

2.) A visszailleszkedési támogatás összege a tényleges szolgálati viszonyban töltött ideje alapján változó mértékű, 1-10 havi távolléti díjnak megfelelő összeg.

 

Legfeljebb kéthavi mértékkel magasabb összegű visszailleszkedési támogatásra jogosult a legénységi állomány tagja, ha szolgálati viszonya megszűnésekor legalább két év időtartamra, meghatározott feltételekkel önkéntes tartalékos szolgálati viszonyt létesít.

 Legfeljebb kéthavi távolléti díjnak megfelelő összegű visszailleszkedési támogatásra jogosult a legénységi állomány tagja, ha

 a) az 1. pont szerinti módon megszűnő szerződéses szolgálati viszony tényleges időtartama nem éri el az öt évet, és

 b) a szerződéses szolgálati viszony megszűnésekor legalább két év időtartamra, meghatározott feltételekkel önkéntes tartalékos szolgálati viszonyt létesít.

 

Altiszti/tiszti állomány:

I.                    Az altiszti, tiszti állomány illetménye

szerződéses altiszt és tiszt minimálisan elérhető havi összilletmény adatai (Ft) a kezdő rendfokozatokban:

Viselt rendfokozat

Besorolási osztály/

kategória

Alap

illetmény

Honvédelmi szolgálati díj

STANAG 6001 pótlék (angol nyelvvizsga)

munkaerő- piaci pótlék (2019.12.

31-ig)

Minimálisan elérhető bruttó összilletmény

Minimálisan elérhető nettó összilletmény

őrmester (altiszt)

I/5.

220.770

44.600

-

44.600

309.970

206.130

hadnagy (tiszt)

I/11.

269.830

44.600

27.563

(középfok esetén)

33.450

375.443

249.670

 

a) A honvédelmi szolgálati díj a szolgálati idő előrehaladtával (kétévente 2.676 Ft-tal) és meghatározott időnként letehető sikeres fokozati vizsgák függvényében növekszik (altisztek esetében 4.460 Ft és 11.150 Ft között, tisztek estében 6.690 Ft és 13.380 Ft között). Ez utóbbit nevezzük horizontális karrierútnak.

b) A nettó illetmény számítása során gyermekszám nem került figyelembe vételre. A jelenleg hatályban lévő adózási szabályoknak köszönhetően növekvő gyerekszámhoz növekvő nettó illetmény tartozik ugyanazon bruttó illetmény alapul vételével.

 

II. Az altiszti/tiszti állomány illetményének kiegészítése

Az altiszti, tiszti állományú katonák egyedi munkaerő-piaci pótlékra is jogosultak, mely minimálisan bruttó 33.450 Ft összeg, legfeljebb 2019. december 31-ig.

Fentieken túl az érintettek – változatlan feltételekkel – továbbra is jogosultak lehetnek egyéb pótlékokra, juttatásokra, így többek között

- a nyelvtudásért STANAG 6001 pótlékra (Nem kiemelt nyelvből „C” nyelvvizsga esetén bruttó 4.594 – 22.969 Ft havonta, kiemelt angol, német, francia nyelvből „C” nyelvvizsga esetén bruttó 6.913 – 45.893 Ft havonta),

- készenléti tevékenységért járó fokozott igénybevételi pótlékra (bruttó 89– 116 Ft óránként),

- ügyeleti tevékenységért járó fokozott igénybevételi pótlékra (bruttó 107 – 138 Ft óránként),

- gyakorlaton végzett tevékenység fokozott igénybevételi pótlékára (bruttó 143 Ft óránként),

- a teljesített túlszolgálat időtartamával azonos mértékű szabadidőre, illetve túlszolgálati díjként a távolléti díj – ami az alapilletmény, a honvédelmi szolgálati díj, a rendszeres illetménypótlékok, a rendszeres kiegészítő illetmények havi együttes összege – időarányos részére (heti pihenőnapon vagy munkaszüneti napon teljesített túlszolgálat esetén a kétszeresére),

- béketámogató művelet keretében külföldi szolgálatot teljesítők esetében a külszolgálat helyszínétől függően havonta nettó 210.643 – 644.296 Ft külszolgálati ellátmányra.

 

III. Az altiszt/tiszt állomány egyéb járandóságai

 

A altiszt/tiszt állományú katonák a részükre járó havi illetményen túlmenően különböző illetményen kívüli juttatásokra, költségtérítésekre és támogatásokra jogosultak, melynek leglényegesebb elemei a következők:

 

1.) A szerződéses altiszt/tiszt állományú katona választása szerint jogosult

a) a szolgálatteljesítés napján a napi egyszeri térítésmentesen, természetben biztosított, az I. számú élelmezési norma részértékének megfelelő ebédre, vagy

b) 12.000 Ft/hó összegű, vendéglátás alszámlára feltöltött SZÉP-kártya juttatásra a 150.000 Ft/év adható Cafetéria keretösszeg terhére.

 

2.) Az 1995. CXVII. törvény 2019 január 1-től hatályba lépő módosítása kapcsán a Magyar Honvédség által nyújtott béren kívüli juttatások bérjövedelemként adóznak:

helyi közlekedési bérlethez való bruttó 75%-os munkáltatói hozzájárulásra,

- havi bruttó 7.100 Ft összegű önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulásra,

bankszámla-hozzájárulásra (bruttó 1.000 Ft/hó),

- a gyermek születésétől kezdve egyéb feltételektől függően maximum a gyermek 25 éves koráig bruttó 30.000 Ft/év összegű nevelési támogatásra

- közoktatásban résztvevő gyermek után bruttó 45.000 Ft/év összegű tanévindítási hozzájárulásra

- térítésmentes természetbeni egyenruházati ellátásra és 24.000 Ft/év fehérneműre, tusolópapucsra és sportruházatra felhasználható költségtérítésre,

- ingyenes katona-egészségügyi ellátásra (csapatorvosi ellátás, fogorvosi ellátás, szakorvosi ellátás),

üdülési, rekreáció szolgáltatásra, regeneráló pihenés igénybevételére

ingyenes laktanyai, vagy kedvezményes áron honvédségi szállón történő elhelyezésre

kérelmére számla vagy bérlet leadása ellenében a helyközi utazási költségek 86 %-ának megfelelő költségtérítésre vagy az állományilletékes parancsnok döntése függvényében 15 Ft/km általános személygépkocsi normaköltség folyósítására

jogosult.

-          1 évet meghaladó szolgálati jogviszony megléte esetén 50%-os MÁV közalkalmazotti kedvezmény

 

3.) Az altiszt, tiszt állományú katona szociális, családi helyzetétől függően

            - legfeljebb 745.000 Ft visszatérítendő összegben kamatmentes családalapítási támogatást,

            - legfeljebb a nettó jövedelme 33%-ának kamatmentes illetményelőlegét kaphatja,

            - gyermekszületés esetén bruttó 92.760 Ft/gyermek összegben születési támogatást és

            - parancsnoki segélyt, magasabb parancsnoki vagy közigazgatási államtitkári segélyt

igényelhet.

 

IV.              Végkielégítés

 

1.) Ha az altiszt/tiszt állomány tagjának szolgálati viszonya a szerződésben vállalt szolgálati idő leteltével szűnik meg, vagy azért szűnik meg, mert:

a) az Országgyűlés, a Kormány, a miniszter döntése alapján a Honvédségnél létszámcsökkentést kell végrehajtani, és emiatt további szolgálatára nincs lehetőség,

 b) szolgálati beosztása átszervezés következtében megszűnt, és emiatt további szolgálatára nincs lehetőség,

c) szolgálati beosztásában nem foglalkoztatható tovább, mert arra az egészségi vagy a pszichikai állapota alapján alkalmatlan

   d) az egészségi vagy a pszichikai állapota alapján a katonai szolgálatra alkalmatlan

   e) rendelkezési állományba nem helyezhető át, vagy abban tovább nem tartható

, kivéve, ha megszakítás nélkül hivatásos állományba veszik, végkielégítésre jogosult, mely támogatás a felmentési idő utolsó napján vagy a szerződés lejártakor kerül kifizetésre.

2.) A végkielégítés összege a tényleges szolgálati viszonyban töltött ideje alapján változó mértékű, 1-10 havi távolléti díjnak megfelelő összeg.

Tetszik az oldal? Mondd el másoknak is!
További elérhetőségek és ügyfélfogadás

A jelenlegi tartózkodási helyed alapján jelenítettük meg a hozzád legközelebbi Toborzó Irodánkat, de a címre kattintva válogathatsz a többi közül is.

KAPCSOLAT

Maradt még kérdésed? Vagy csak megosztanád velünk gondolataidat, ötleteidet? Keress minket!

Írj üzenetet Nekünk! A kiválasztott tárgynak megfelelően továbbitjuk leveledet az illetékes Bajtársainkhoz, akik
3 munkanapon belül felveszik veled a kapcsolatot!