Weboldalunkon sütiket („cookies”) használunk annak érdekében, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek!

Megértettem Tudj meg többet


Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozás gombra való kattintással egyetértek a Magyar Honvédség Hírlevélszolgáltatással kapcsolatos adatkezelési tájékoztatójával.
BÉTA

×

Figyelem!

Az MH ID szolgáltatás jelenleg belső (BÉTA) tesztelés alatt van.
Bejelentkezés MH ID szolgáltatáson keresztül!
Jegyezz meg!


HM ösztöndíj 2019/2020-as tanév

Tájékoztató a honvédelmi miniszter által alapított ösztöndíjakról a 2019-2020-as tanévre vonatkozóan


1. Mészáros Lázár ösztöndíj

  A Mészáros Lázár ösztöndíj a Magyar Honvédség üres beosztásainak feltöltése céljából került alapításra a speciális, a katonai felsőoktatásban és szakképzésben nem megszerezhető végzettséget igénylő területeken. Az ösztöndíjmértékek a felsőoktatásban nappali hallgatói jogviszonyban tanulmányokat folytatók esetében a honvédelmi illetményalap (44.600,-Ft) 300%, vagyis 133.800,-Ft/hónap, a szakképzésben nappali, esti valamint levelező tanulmányokat folytatók esetében a  150%-a azaz 66.900,-Ft/hónap. Az ösztöndíj az ösztöndíjszerződés megkötésétől kezdődően tanulmányai befejezéséig kerül folyósításra, beleértve a tanulmányi szüneteket is.


2. Önkéntes tartalékos ösztöndíj

             A Magyar Honvédség önkéntes tartalékos létszámának növelése céljából került alapításra. Az ösztöndíj mértékek sávosan emelkednek, attól függően, hogy az ösztöndíjas az előírt kiképzést illetve képzéseket teljesítette-e.

            A tárgyévi ösztöndíjmértékek az alábbiak szerint alakulnak:

·         alapkiképzést még nem teljesítők esetében a honvédelmi illetményalap (44.600,-Ft) 90%-a azaz 40.140,-Ft/félév,

·         alapkiképzés teljesítését követően a honvédelmi illetményalap 120%-a, azaz 53.520,-Ft/félév

·         önkéntes tartalékos tiszti/altiszti tanfolyam I. moduljának (e-learning formában) teljesítését követően a honvédelmi illetményalap 150% -a, azaz 66.900,-Ft/félév

·         önkéntes tartalékos tiszti/altiszti tanfolyam II. moduljának (e-learning formában) teljesítését követően pedig a honvédelmi illetményalap 180%-a, azaz 80.280,-Ft/félév ösztöndíj illeti meg a hallgatókat.


Felhívás letöltésePályázati adatlap letöltése

 

3. Béri Balogh Ádám középiskolai ösztöndíj

            A Honvédelmi Minisztérium fenntartása alá nem tartozó középfokú köznevelési intézményben katonai/honvédelmi alapismeretek tantárgy tanulásában vagy a honvéd kadét ágazati szakképzésben résztvevő, legalább „4,50” tanulmányi átlageredményt elérő, „példás” magasviseletet tanúsító és testnevelésből legalább „jó” érdemjegyet szerző diákok támogatására került alapításra a Béri Balogh Ádám középiskolai ösztöndíj.    

A 2019/2020-as tanévtől az ösztöndíjmértéke a honvédelmi illetményalap 50%-a, azaz 22.300,-Ft/hó a tanév időtartamára (maximum 10 hónap).


4. Lippai Balázs esélyegyenlőségi ösztöndíj

                A kormány esélyegyenlőségi programjához kapcsolódóan a honvédelmi tárca, annak érdekében, hogy valós perspektívát nyújtson a hátrányos helyzetben lévő és roma származású fiatalok számára létrehozta a Lippai Balázs esélyegyenlőségi ösztöndíjat. Az ösztöndíj mértéke a honvédelmi illetményalap 40%-a, azaz 17.840,-Ft/hó a tanév időtartamára (maximum 10 hónap).


5. Honvédelmi tárca gondoskodási körébe tartozó árvák ösztöndíja

            A honvédelmi tárca gondoskodási körébe tartozó árvák tanulmányi támogatását célzó ösztöndíj. Mindazok pályázhatnak, akik esetében a jogszabályi feltételek fennállnak és legalább 3,0 tanulmányi átlagot elérnek. Pályázni a tankötelezettség kezdetétől a tanulmányaik befejezéséig a feltételek fennállása esetén bármikor lehet. A 2019/2020-as tanévtől az ösztöndíjmértéke a honvédelmi illetményalap 50%-a, azaz 22.300,-Ft/hó a tanév időtartamára (maximum 10 hónap).


6. Honvéd középiskolai ösztöndíj

            Az ösztöndíjrendszer fejlesztésének eredményeként 2019-ben új ösztöndíj került alapításra, melynek jogosultjai a honvédelmi tárca fenntartásába tartozó középiskolák tanulói.            Az ösztöndíjra a képző intézmény minden tanulója jogosult, de az ösztöndíj mértéke függ a tanulmányi átlageredménytől. Az ösztöndíj a következők szerint alakul:

3,01 tanulmányi átlag alatt, valamint a 9. évfolyam I. félévében (tehát a középiskolai tanulmányaikat megkezdők részére) 8.000,-Ft/hó

3,01-3,50        10.000 Ft/hó

3,51-4,00        15.000 Ft/hó

4,01-4,50        20.000 Ft/hó

4,51 felett       30.000 Ft/hó

Tetszik az oldal? Mondd el másoknak is!
További elérhetőségek és ügyfélfogadás

A jelenlegi tartózkodási helyed alapján jelenítettük meg a hozzád legközelebbi Toborzó Irodánkat, de a címre kattintva válogathatsz a többi közül is.

KAPCSOLAT

Maradt még kérdésed? Vagy csak megosztanád velünk gondolataidat, ötleteidet? Keress minket!

Írj üzenetet Nekünk! A kiválasztott tárgynak megfelelően továbbitjuk leveledet az illetékes Bajtársainkhoz, akik
3 munkanapon belül felveszik veled a kapcsolatot!

Hátralévő karaterek száma: