Weboldalunkon sütiket („cookies”) használunk annak érdekében, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek!

Megértettem Tudj meg többet


Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozás gombra való kattintással egyetértek a Magyar Honvédség Hírlevélszolgáltatással kapcsolatos adatkezelési tájékoztatójával.
BÉTA

×

Figyelem!

Az MH ID szolgáltatás jelenleg belső (BÉTA) tesztelés alatt van.
Bejelentkezés MH ID szolgáltatáson keresztül!
Jegyezz meg!
1

Önkéntes műveleti tartalékos (ÖMT)

Béke időszakban akkor is lehetsz katona, ha ezt nem főfoglalkozásodnak szeretnéd tekinteni.
Az önkéntes műveleti tartalékos katona, ugyanis civil munkahelyének megtartása mellett önkéntes tartalékos szolgálatot teljesít belföldön és/vagy külföldön.

Elsősorban olyan beosztásokról van szó, amelyek folyamatos vagy tényleges állománnyal történő feltöltése nem elsődleges fontosságú, illetve nem biztosított, ugyanakkor a betöltésükhöz szükséges felkészülésre már a békeidőszakban szükség van.
Ha önkéntes műveleti tartalékos katona leszel, tényleges szolgálatod során pótolod a humánerőforrás hiányokat. Így többek között beosztható leszel huzamosabb ideje feltöltetlen beosztásokba vagy misszióban résztvevők hazai pótlására, elláthatsz időszakosan jelentkező speciális feladatokat, vagy katonai szaktudásod és civil képzettséged, illetve alkalmasságod figyelembe vételével külszolgálati feladatokban vehetsz részt.

Fontos megjegyezni, hogy az önkéntes műveleti tartalékosok igénybe vehetők természeti és ipari katasztrófahelyzetek elhárításában való részvételre, azok megelőzésére, illetve következményeik felszámolására.

Gyere el önkéntes tartalékos katonának, mert az ország és a Magyar Honvédség is számít Rád.
Nem kérünk sokat:
jelentkezz önkéntesen,
legyél magyar állampolgár, aki betöltötte a 18. életévét, de még nem érte el az öregségi nyugdíjkorhatárt (65. életév)
büntetlen előéletű és cselekvőképes vagy,
állandó belföldi lakó- vagy tartózkodási helyed van,
a beosztáshoz meghatározott iskolai végzettséggel (szakképesítéssel) rendelkezel,
egészségileg, pszichológiailag és fizikailag alkalmas vagy.

Amikor szerződést kötsz, hogy önkéntes tartalékos katona lehess, legalább 3, de legfeljebb 6 hónapig próbaidőt kötnek ki.
A kiképzés befejezése után honvéd esküt teszel.

Kiképzés: Azért, hogy beosztásodra fel tudj készülni, az első évben legfeljebb 25 napra, a továbbiakban a szerződésben foglalt időtartamig évente legfeljebb 15 napra hívnak majd be – amennyiben katonai előképzettséggel rendelkezel, ez az idő rövidül.

Tényleges szolgálat: 3 évente összesen legfeljebb 6 hónap tényleges szolgálatot kell teljesítened a Magyar Honvédség szervezeteinél. Ez a szolgálatteljesítési időtartam a beleegyezéseddel meghosszabbítható.

Mint önkéntes tartalékos katona, szerződésed megkötésekor a külföldi szolgálatteljesítést írásban kizárhatod, majd ezt a kizárást bármikor indokolás nélkül írásban vissza is vonhatod.

Mikor kell „bevonulnod”?
Ahhoz, hogy minél kevesebb feszültséget okozzon a „katonáskodásod” a civil életedben, minden év végén közzétesszük a Honvédelmi Minisztérium honlapján, hogy a következő év melyik negyedévében számítunk rád.
Később kapni fogsz egy behívóparancsot vagy bevonulási parancsot is a pontos dátummal.

JUTTATÁSOK:

Rendelkezésre állási díj

Az önkéntes műveleti tartalékos katona szolgálati viszonya fennállása alatt, a leszolgált évet követően, évente rendelkezésre állási díjat kap, amely a minimálbér 150 %-ának összegével egyezik meg. 2020-ban ez az összeg bruttó 241.500,- Ft.

Illetmény
Amikor tényleges szolgálatot teljesítesz illetményre vagy jogosult. Az illetményed attól függ, hogy milyen beosztást töltesz be (altiszt, tiszt, főtiszt). Ezt szerződéskötéskor a Toborzó Irodában meg tudják neked mondani.

Természetbeni ellátás
Napi munkába járás esetén önkéntes tartalékos katonaként, a szolgálati helyeden térítésmentesen ebédre vagy jogosult. Ha valamilyen okból kifolyólag ezt nem tudják neked biztosítani, étkezési hozzájárulást kapsz.

Ruházati ellátás
Amikor bevonulsz kiképzésre, illetve szolgálatteljesítésre, ezek időtartamára egyenruhát kapsz.

Túlszolgálati díj
Ha a napi szolgálatteljesítési időn túl, valamint a munkaszüneti és pihenőnapon kell dolgoznod, túlszolgálati díjra leszel jogosult – a pénzügyi ellentételezés mértéke függ attól, hogy milyen beosztást töltesz be.

Külszolgálati ellátmány
Ha önkéntes tartalékos katonaként misszióban szolgálsz, a hivatásos és szerződéses katonákkal egyenértékű külföldi szolgálattal összefüggő juttatásokra leszel jogosult.


Ha szerződéses katona voltál, de lejárt a szerződésed és nem akarsz hosszabbítani, attól még maradhatsz önkéntes tartalékos katona.
Mi ebben a jó neked?
1. Nem kell egészségi, pszichikai és fizikai alkalmassági vizsgálat. (Ha az önkéntes tartalékos szolgálati viszony létesítésére a hivatásos vagy a szerződéses szolgálati viszony megszűnésével egyidejűleg kerül sor, az önkéntes tartalékos katona egészségi, pszichikai és fizikai alkalmassági vizsgálatától el kell tekinteni, feltéve, hogy a hivatásos vagy a szerződéses szolgálati viszony nem az állomány tagjának egészségi, vagy pszichikai állapota miatt került megszüntetésre.)
2. Nincs próbaidő. (Nem kell próbaidőt kikötni, ha az önkéntes tartalékos szolgálati viszony létesítésére a hivatásos vagy a szerződéses szolgálati viszony megszűnésével egyidejűleg kerül sor.)
3. Egyéb juttatásokat kapsz (lásd feljebb)

Tetszik az oldal? Mondd el másoknak is!
További elérhetőségek és ügyfélfogadás

A jelenlegi tartózkodási helyed alapján jelenítettük meg a hozzád legközelebbi Toborzó Irodánkat, de a címre kattintva válogathatsz a többi közül is.

KAPCSOLAT

Maradt még kérdésed? Vagy csak megosztanád velünk gondolataidat, ötleteidet? Keress minket!

Írj üzenetet Nekünk! A kiválasztott tárgynak megfelelően továbbítjuk leveledet az illetékes Bajtársainkhoz, akik hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Hátralévő karaterek száma: