SZERETEM,

MEGVÉDEM!

CSATLAKOZZ A TERÜLETVÉDELMI TARTALÉKOSOKHOZ!

ÉRDEKEL

Miből áll a területvédelmi tartalékos szolgálat?

A tartalékos szolgálat ideális lehetőség, ha tanulmányaid, illetve civil munkád mellett szeretnéd szolgálni a hazádat. A területvédelmi tartalékos katonák elsődleges feladata, hogy szükség esetén kiképzett katonaként helyben, lakókörnyezetükben segítsék a honvédség munkáját. Életre szóló élményeket, barátokat, a hétköznapi életben is kiválóan hasznosítható ismereteket szerezhetsz a programban, emellett pedig kiemelt illetményre leszel jogosult.

Hol jelentkezhetek területvédelmi tartalékosnak?

Online a szükséges űrlap kitöltésével jelentkezhetsz, ha ide kattintasz. Ha személyesen szeretnél jelentkezni, minden vármegyeszékhelyen működik honvédségi toborzóiroda, ezek listáját ide kattintva találod. 

Mit kell magammal vinni a jelentkezéshez?

Érvényes személyi igazolványt, lakcímkártyát, TAJ-kártyát és adókártyát. Ha van érvényes jogosítványod, azt is hozd magaddal. Legyen nálad a legmagasabb iskolai végzettségedet igazoló bizonyítványod is. Később, már a szerződéskötéshez hatósági erkölcsi bizonyítványt is hoznod kell majd magaddal.

Mik a jelentkezés feltételei?

Akárcsak a szerződéses katonáknál, úgy a területvédelmi tartalékosi szolgálatnál is a 18. életév betöltését és a cselekvőképességet várjuk el. Ezen túl szükséges a magyar állampolgárság, a magyarországi bejelentett lakcím, valamint az általános iskolai végzettség. Emellett büntetlen előéletűnek kell lenned.

Milyen alkalmassági vizsgálaton kell részt vennem?

A szolgálat vállalásához egységesen egy általános egészségi, valamint egy könnyített pszichikai vizsgálatnak kell megfelelned, melyet a Magyar Honvédség Mobil Alkalmasság-vizsgáló Csoportjai végeznek el a jelentkezésed helyszínén, a toborzó irodában egyeztetett időpontban.

Van fizikai felvételi, ha tartalékosnak jelentkezem?

A tartalékos szolgálatra nincsen fizikai felvételi. Viszont a képzések alkalmával nagy hangsúlyt fektetünk a fizikai állóképesség növelésére. Így nagyon sokat fogsz futni, fekvőtámaszt és felülést nyomni, számos katonai testnevelési foglalkozáson és menetgyakorlaton veszel majd részt.

Vannak a területvédelmi tartalékos szolgálatból kizáró egészségügyi okok?

Természetesen a területvédelmi tartalékosi szolgálatnál is van olyan betegség, amely kizáró tényező. Ilyen például a kritikusan magas vérnyomás, a nagyon súlyos cukorbetegség, a súlyos allergia és a végtaghiány.

Mennyi ideig tart a kiképzés?

A területvédelmi tartalékosok kiképzése 12 modulból és átlagosan 25 napból áll. Ez napi 8 órás képzést jelent, melyet akár hétvégén is teljesíthetsz. Ezen túl választhatod azt, hogy bevonulsz a minden hónapban induló egységes alapkiképzési programba: ilyenkor 5 héten keresztül, hétfőtől péntekig bentlakásos rendszerben teljesíted az alapkiképzést.

Korábban töltöttem katonai szolgálatot, de szeretnék tartalékos lenni. Ismételten teljesítenem kell az öthetes kiképzést?

Ez attól függ, hogy mikor szereltél le. Ha tíz éven belül teljesítettél katonai szolgálatot, akkor nem kell ismét öthetes alapkiképzésre menned, bőven elég egy szinten tartó vagy ismeretfrissítő kéthetes képzés.

Milyen juttatásokra számíthatok területvédelmi tartalékosként?

Kiemelt illetményre, amely rendelkezésre állási díjból, szerződéskötési díjból és a tényleges szolgálatteljesítésnél az illetményből áll. A bruttó 150 ezer forintos szerződéskötési díjat a próbaidő leteltét követően kapod meg. A rendelkezésre állási díj összege évi bruttó 600 ezer forint, amit havi rendszerességgel, 50 ezer forintonként fog kifizetni részedre a Magyar Honvédség. Viszont nagyon fontos szabály, hogy ehhez ténylegesen rendelkezésre kell állnod az előre tervezett és veled közölt behívási időpontokon. Itt kiszámolhatod, körülbelül milyen járandóságokra számíthatsz.

Miért kapok szerződéskötési díjat, és mit jelent ez?

A Magyar Honvédség szerződéskötési díjjal honorálja, hogy szolgálatot vállalsz a területvédelmi tartalékosok kötelékében. Ez bruttó 150 ezer forintot jelent, amelyet a 4 hónapos próbaidő leteltét követően fizetünk ki számodra.

Mit jelent a rendelkezésre állási díj? Miért kapok ilyet?

Ez az az összeg, amivel honoráljuk számodra azt, hogy rendelkezésre állsz a Magyar Honvédség behívásaira. Ez konkrétan azt jelenti, hogy részt veszel az előre kiadott képzési tervben, majd a behívás időintervallumára rendelkezésre állsz és bevonulsz. Ebben az esetben ezt a bruttó 600 ezer forintot, melyet a Magyar Honvédség havi bruttó 50 ezer forintonként fizeti ki számodra.

Nappali tagozatos egyetemista vagyok. Így is van rá lehetőség, hogy tartalékos szolgálatra jelentkezzek?

Természetesen van! Aki tanulmányi jogviszonnyal rendelkezik, annak a képzési ideje mindig nyárra, az iskolai tanítási szünetre esik, vagyis az alapkiképzést nyáron kell elvégezned, hiszen elsődleges a tanulmányi jogviszony és az ezzel kapcsolatos kötelezettség teljesítése.

Milyen ösztöndíjakat kaphatok a felsőoktatásban területvédelmi tartalékos katonaként?

Amennyiben egyetemre jársz és tartalékos jogviszonyt vállalsz, abban az esetben 160 ezer forintos havi bruttó összegre pályázhatsz. Ha ezen felül vállalod, hogy a diplomád átvételét követően hivatásos, vagy szerződéses szolgálatot vállalsz, akkor ez a 160 ezer forint havonta 350 ezer forintra nő.

Milyen ösztöndíjakat kaphatok a szakképzésben területvédelmi tartalékos katonaként?

Amennyiben szakképzésben veszel részt és betöltötted a 18. életévedet, nincs más teendőd, mint jelentkezni területvédelmi tartalékosnak, és máris pályázhatsz 110 ezer forintra havonta. Ha ezen felül vállalod, hogy okleveled megszerzését követően hivatásos vagy szerződéses szolgálatot vállalsz, a 110 ezer forintos havi összeg 270 ezer forintra nő.

Mit jelent a "területvédelmi" kifejezés? Milyen területet fogok védeni területvédelmi tartalékosként?

A Magyar Honvédség területvédelmi tartalékos komponensét néhány éve alakították ki: jelenleg hét ilyen ezred működik egy önálló parancsnoksággal. A helyben toborozott területvédelmi tartalékosok lakóhelyük közelében kapják meg az alapkiképzést, és azzal a feladattal bízzák meg őket, hogy mindenféle formában készüljenek fel közvetlen környezetük védelmére. Vagyis területvédelmi tartalékosként otthonodat, településedet, a környező településeket véded majd.

Általában milyen feladatokat kapnak a területvédelmi tartalékosok?

A tartalékos legfőbb feladata, hogy elvégezze az alapkiképzést és megismerje a Magyar Honvédség működését, egyéni fegyverzetét. Ezen túl a tartalékos részt vehet a toborzó szaktevékenységben, díszelgő tevékenységet végezhet a lakhelye szerinti járásban vagy a településen, ahol lakik. Területvédelmi tartalékosként ugyanakkor lakóhelyedhez képest másik vármegyében is jelentkezhetsz szolgálatra. Amennyiben elvégezted az alapkiképzést, onnantól kezdve jelentkezhetsz akár határszolgálatra, elmehetsz árvízi védekezésre, de akár külföldi missziók teljesítésére is jelentkezhetsz.

Mennyi időre kell bevonulnom területvédelmi tartalékosként?

Minimum évente egy hétre. De minden esetben figyelünk majd rá, hogy ez neked és a munkáltatódnak is tervezhető legyen. 

Milyen esetekben hívhatnak be szolgálatra?

A legfontosabb, hogy az alapkiképzést elvégezd. Ez egy 25 napos modulrendszerű képzésből vagy egy 5 hetes, egységes alapkiképzésből áll. Ezentúl behívhatnak például árvízvédelmi szolgálatra, de elmehetsz határszolgálatra, és adott esetben jelentkezhetsz külföldi missziókba is.

Ha most területvédelmi tartalékosnak jelentkezek, később lehetek szerződéses katona?

Igen, lehetsz. Jelentkezz területvédelmi tartalékos szolgálatra, vonulj be egy egységes alapkiképzésre a következő hónapban, ismerd meg, milyen a katonaélet! Az 5 hét kiképzés során megismered, milyen összetartó közösség tagja lehetsz, hogy a Magyar Honvédség milyen fejlődő high-tech hadsereg, és amennyiben kedvet kapsz a szerződéses szolgálathoz, az 5 hetet pedig 3 héttel kitolod, megkapod a lövész szakalap felkészítést. Ezt követően már meg is kezdheted a szerződéses katonai szolgálatot.

Területvédelmi tartalékosként akkor is hordhatom az egyenruhát, amikor nem teljesítek szolgálatot?

Szolgálatból hazafelé, vagy szolgálatba menet magadon hagyhatod az egyenruhát, de ezen túl az állományilletékes parancsnokodtól kérhetsz engedélyt társadalmi rendezvényekre, összejövetelekre is, hogy felvedd az angyalbőrt.

Kettős állampolgárként is jelentkezhetek területvédelmi tartalékosnak?

Természetesen, ha van magyar állampolgárságod és rendelkezel magyarországi bejelentett lakcímmel, várunk!

Hány pluszpontot szerezhetek a felsőoktatási felvételihez, ha tartalékos szolgálatot vállalok?

A 2+4 hónap alapszintű lövészkiképzés teljesítésével 16 pluszpontot szerezhetsz. Ha viszont az első 2 hónap után különleges szakfelkészítést választasz (pl. harckocsizó, búvár), már fél év után 32 pont jár neked. Ha további fél évig vállalod a szolgálatot, akkor (szakképzésben műveleti besorolású alakulatnál) 64 pluszpontot szerezhetsz a felvételihez.

Vadászként is jelentkezhetek tartalékos katonai szolgálatra?

Hogyne jelentkezhetnél! Még előnnyel is indulsz, hiszen jól ismered a fegyvereket és van tapasztalatod a fegyverkezelésben.

ÉRDEKEL

facebook tiktok inatagram Youtube